ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΡΟΜΟΥ «ΑΡΜΑ ΠΑΡΝΗΘΑΣ»

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Οι διαδρομές του αγώνα«Άρμα Πάρνηθας» ακολουθούν μονοπάτια  και δασικούς δρόμους στη Δυτική Πάρνηθα. Η διαδρομή των 10χλμ. κινείται κατά το 1/3 σε μονοπάτι και κατά τα 2/3 σε χωματόδρομους. Η διαδρομή των 17χλμ. κινείται κατά τα 2/3 σε μονοπάτι και κατά το 1/3 σε χωματόδρομο. Οι διαδρομές του αγώνα είναι κυκλικές.

ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ: Είναι η θέση «Πηγές Αρχαίας Φυλής» (9ο χλμ. επαρχιακής οδού Φυλής – Δερβενοχωρίων). Ώρα εκκίνησης:  09:30 (και για τις 2 διαδρομές)

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Μπορούν να λάβουν μέρος άτομα ηλικίας 16 έως 65 χρόνων, ικανά να συμμετάσχουν στον αγώνα. Οι ανήλικοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά τη συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Γενικές κατηγορίες ανδρών και γυναικών ανά διαδρομή για τα 10χλμ. και για τα 17χλμ.
Ηλικιακές κατηγορίες ανά διαδρομή:
Άνδρες: έως 30 ετών, 31-44 ετών, 45-55 ετών, και 56 και άνω.
Γυναίκες: έως 39 ετών, 40 και άνω

ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Ο αγώνας έχει χρονικό όριο τις 3.30 ώρες μετά την εκκίνηση. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργούν οι σταθμοί υδροδοσίας, υποστηρίζονται από εθελοντές και υπάρχει βοήθεια σε περίπτωση τραυματισμού. Μετά το πέρας των 3.30 ωρών από την εκκίνηση, η πρόσκαιρη σήμανση με κορδέλες παραμένει αλλά σταδιακά αποχωρούν οι εθελοντές από τους σταθμούς υποστήριξης. Στα επίσημα αποτελέσματα θα καταχωρηθούν ως εγκαταλείψαντες. Οι αθλητές που επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη.

ΣΗΜΕΙΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ 17 χλμ. (elimination point): Οι αθλητές της διαδρομής των 17χλμ. πρέπει να φτάσουν στον 3ο σταθμό Υποστήριξης (ΡΕΜΑ ΜΠΟΝΤΙΑ στο 11οχλμ.) το αργότερο 2:15 ώρες μετά από την εκκίνηση. Όσοι αθλητές υπερβούν αυτό το χρονικό όριο είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό και το chip ηλεκτρονικής χρονομέτρησης στους εθελοντές του σταθμού και να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους. Στα επίσημα αποτελέσματα θα καταχωρηθούν ως εγκαταλείψαντες. Οι αθλητές που επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη.

ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ: Τα μονοπάτια που περιλαμβάνονται στις διαδρομές του αγώνα είναι καλογραμμένα, ευδιάκριτα και διασταυρώνονται με χωματόδρομους. Υπάρχουν διακριτικές πινακίδες σήμανσης και στις διακλαδώσεις ή κομβικά σημεία τοποθετούνται επιπλέον πινακίδες ή εθελοντές «δείκτες» για να διευκολύνονται οι δρομείς. Επιπλέον τοποθετείται πρόσκαιρη σηματοδότηση στις παραμονές του αγώνα, ώστε η διαδρομή να είναι όσο το δυνατόν σαφής.

ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΔΡΟΔΟΣΙΑΣ: Σε όλο το μήκος των διαδρομών υπάρχουν 5 σταθμοί υδροδοσίας (2 για τη μικρή διαδρομή και 4 για τη μεγάλη διαδρομή) στα εξής σημεία: Κιάφα Καλαμαρά (2 φορές η μεγάλη διαδρομή, 1 φορά η μικρή διαδρομή), Μονή Κλειστών (μεγάλη διαδρομή), Ρέμα Μποντιά (μεγάλη διαδρομή), Πόρος (μικρή διαδρομή). Παρέχονται νερά, χυμοί ή ισοτονικά, ηλεκτρολύτες, ζάχαρη σε κύβους κλπ. και υπάρχουν σακούλες απορριμμάτων. Υπάρχουν εθελοντές και σύστημα επικοινωνίας με τη Γραμματεία και τον Ερυθρό Σταυρό.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΑΘΛΗΤΩΝ: Η παραλαβή των αριθμών γίνεται από τις 07:30 έως τις 09:00 από τη Γραμματεία στις Πηγές Αρχαίας Φυλής. Οι αθλητές θα πρέπει να φτάνουν στο σημείο παραλαβής του αριθμού τους έγκαιρα και να φέρουν τον αριθμό τους σε εμφανές σημείο καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Οι αθλητές πρέπει  να έχουν μελετήσει τον χάρτη της διαδρομής που επέλεξαν να τρέξουν και ειδικά το υψομετρικό προφίλ της. Πρέπει να γνωρίζουν τα σημεία υδροδοσίας για να υπολογίσουν αν χρειάζεται να έχουν δικά τους υγρά. Επιπλέον πρέπει να συμβουλευτούν το δελτίο καιρού, μια μέρα πριν τον αγώνα, ώστε να επιλέξουν τα κατάλληλα παπούτσια και τον ρουχισμό τους. Να προσέλθουν έγκαιρα στη Γραμματεία του αγώνα για την παραλαβή των απαραίτητων για τον αγώνα.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΓΩΝΑ: Αθλητής ο οποίος θέλει να εγκαταλείψει τον αγώνα είναι εντελώς απαραίτητο να ενημερώσει τους εθελοντές  του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής (με το διακριτικό γιλέκο) ή τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στους καθορισμένους Σταθμούς κατά μήκος των διαδρομών του αγώνα και διαθέτουν επικοινωνιακό σύστημα (ασυρμάτους), προκειμένου να ενημερωθεί η Γραμματεία. 

ΕΠΑΘΛΑ: Απονέμονται 12 κύπελλα.  Γενική κατάταξη ανδρών ανά διαδρομή: 3 κύπελλα για τα 10χλμ, 3 κύπελλα για τα 17χλμ. Γενική κατάταξη γυναικών ανά διαδρομή: 3 κύπελλα για τα 10χλμ, 3 κύπελλα για τα 17χλμ.
Όλοι οι αθλητές λαμβάνουν αναμνηστικά συμμετοχής.

ΑΠΟΝΟΜΕΣ ΕΠΑΘΛΩΝ: Οι απονομές των επάθλων στους νικητές πραγματοποιούνται στο υπαίθριο θέατρο Πηγών Αρχαίας Φυλής τις εξής ώρες:
Νικητές μικρού γύρου 10 χλμ.: 11:00 (κύπελλα). Διακριθέντες ηλικιακών κατηγοριών
Νικητές μεγάλου γύρου 17 χλμ.: 12:30 (κύπελλα). Διακριθέντες ηλικιακών κατηγοριών

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους υλικών συσκευασίας (άδεια πλαστικά μπουκάλια, περιτυλίγματα κλπ.) που καταναλώνουν οι αθλητές κατά τη διάρκεια του αγώνα στα μονοπάτια και στους δασικούς δρόμους. Σε κάθε σταθμό υδροδοσίας υπάρχουν  πλαστικοί σάκοι για τα απορρίμματα.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Οι αθλητές πρέπει να φέρουν εξοπλισμό κατάλληλο για ορεινό τρέξιμο.  

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ: Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τον παρόντα κανονισμό, να ακολουθούν τις οδηγίες των εθελοντών με το διακριτικό γιλέκο και να ακολουθούν τη σηματοδοτημένη διαδρομή. Οφείλουν να διακρίνονται από αθλητική δεοντολογία και να δείχνουν σεβασμό στους συναθλητές τους.  Αν αντιληφθούν τραυματισμένο αθλητή υποχρεούνται οφείλουν να ενημερώσουν τον επόμενο σταθμό υποστήριξης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα επίσημα αποτελέσματα του αγώνα δημοσιοποιούνται μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και η διασταύρωση των στοιχείων και ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του διοργανωτή Συλλόγου.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ή ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΓΩΝΑ: Ο Αγώνας Ορεινού Δρόμου «Άρμα Πάρνηθας» πραγματοποιείται την ήμερα που έχει οριστεί ως ημέρα διεξαγωγής του ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Μόνο σε περίπτωση εξαιρετικών συνθηκών έχουν το δικαίωμα οι διοργανωτές και η Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα να αποφασίσουν την αναβολή εκκίνησης ή την ακύρωση του αγώνα ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Το αντίτιμο συμμετοχής στον αγώνα επιστρέφεται μόνο στην περίπτωση ακύρωσης του αγώνα και όχι αναβολής του.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Ο διοργανωτής σύλλογος και οι συνεργάτες του διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφησης και κινηματογράφησης του αγώνα από εξουσιοδοτημένες ομάδες που αναλαμβάνουν το έργο αυτό. Κάθε αθλητής του οποίου γίνεται δεκτή η αίτηση συμμετοχής, αποδέχεται αυτόματα αυτόν τον όρο, γνωρίζοντας ότι μπορεί να εμφανιστεί το πρόσωπό του σε φωτογραφίες ή βίντεο, χωρίς να του ζητηθεί η άδεια και χωρίς να μπορεί να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση από την δημοσίευση του υλικού στα πλαίσια προβολής του αγώνα από τους διοργανωτές.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Οι διοργανωτές δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουν σε τρίτους τα προσωπικά στοιχεία των αθλητών που υποβάλλουν στην αίτηση συμμετοχής. Σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, διατηρεί τα στοιχεία των αθλητών μυστικά και σε ασφαλές ψηφιακό περιβάλλον. Δημοσιεύσιμα είναι μόνο το ονοματεπώνυμο του αθλητή, η ηλικία, χρόνος τερματισμού, κατηγορία και το όνομα του Συλλόγου στον οποίο ανήκει. 

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Οι διοργανωτές δεν ευθύνονται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι έχουν λάβει γνώση του Κανονισμού του αγώνα και τον αποδέχονται. Γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον, βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι τέτοια που τους επιτρέπει να αγωνιστούν και έχουν πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ:Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.