Σχολή Ορειβασίας Μέσου Επιπέδου 2017

 

Η σχολή απευθύνεται σε απόφοιτους των σχολών αρχαρίων ορειβασίας και μέσου επιπέδου αναρρίχησης βράχου, που έχουν αξιόλογη ορειβατική δράση. Είναι οργανωμένη σύμφωνα με το κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει εξορμήσεις σε κάποια από τα σημαντικότερα ορεινά συγκροτήματα της χώρας. Οι συμμετέχοντες με την σωστή  καθοδήγηση και επιστασία έμπειρων ομοσπονδιακών εκπαιδευτών θα έχουν την ευκαιρία να επεκτείνουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους στο χειμερινό βουνό και να γνωρίσουν την αλπική αναρρίχηση. Οι εκδηλώσεις της σχολής συνοπτικά έχουν όπως περιγράφονται παρακάτω, αλλά μπορεί να τροποποιηθούν εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιβάλλουν.   Επικεφαλής της σχολής είναι ο εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού ΕΟΟΑ Γ. Βουτυρόπουλος.

11-12/2:                 Παρνασσός

4-5/3:                    Βαρδούσια

24-26/3:                Αστράκα

28/5:                       Ξεροβούνι

10-11/6  :               Γκιώνα

Το κόστος εκπαίδευσης ανέρχεται στο ποσό των 300€ το άτομο. Η  πρώτη συνάντηση γνωριμίας της σχολής είναι την 29/1/2017 στη Πέτρα Λιάγκος όπου και θα γίνει αξιολόγηση των δεξιοτήτων των ενδιαφερομένων. Οι δηλώσεις συμμετοχής και προκαταβολή  θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά: πρόσφατη ιατρική βεβαίωση, φωτοτυπίες αστυνομικής ταυτότητας, δελτίου μέλους ορειβατικού συλλόγου ΕΟΟΑ, πτυχίων αρχαρίων ορειβασίας και μέσου επιπέδου αναρρίχησης βράχου, μια φωτογραφία ταυτότητας, κατάσταση με την απαιτούμενη ορειβατική δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες και συγκέντρωση δικαιολογητικών,  επικοινωνήστε με τον……...

Σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου 2017

Η σχολή μέσου επιπέδου ορειβασίας που διοργανώνει ο ΕΠΟΣ ακολουθεί  τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Η ΕΟΟΑ παρακολουθεί, εγκρίνει και επιβεβαιώνει το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρει ο ΕΠΟΣ Φυλής μέσω των σχολών που διοργανώνει. Ο εκπαιδευτικός κανονισμός  περιγράφει με σαφήνεια το επίπεδο των παρεχόμενων γνώσεων. Πιο συγκεκριμένα για τη σχολή ορειβασίας μέσου επιπέδου προβλέπονται:    

Στόχος: Βασικός στόχος της σχολής είναι η βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης και απόκτηση εμπειριών ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες να πραγματοποιούν με ασφάλεια αναρριχήσεις στο αλπικό πεδίο με χρήση προσωρινών ασφαλειών όλες τις εποχές του χρόνου.

Περιεχόμενο εκπαίδευσης (θεωρία-πρακτική). Βασική στάση του σώματος στην αναρρίχηση χιονιού-πάγου. Τεχνικές αναρρίχησης χιονιού, πάγου και μικτών. Τεχνικές και χρήση δύο πιολέ, προχωρημένες τεχνικές Drytooling. Χρήση φορητών ασφαλειών (καρύδια, καρφιά, φρέντς, αλουμ/νιές) Ρελέ (απλά, ισοσταθμισμένα, αναπτυσσόμενες δυνάμεις κτλ) Ραπέλ (με όλες τις διαθέσιμες συσκευές). Ραπέλ από ρελέ που μπορεί να ανακληθεί (Βράχου κ χιονιού). Ταυτόχρονη κίνηση σε χιόνι-πάγο, βράχινο και μικτό πεδίο. Προσανατολισμός (Νυχτερινή άσκηση). Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομών (Χειμερινών και βράχου). Κίνδυνοι στο αλπικό πεδίο και αντιμετώπιση τους. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες (μέθοδοι πρόβλεψης κ αντιμετώπισης). Αντιμετώπιση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης (Αρχές, μεθοδολογία). Διάσωση σε ορθοπλαγιά (Αυτοδιάσωση , αρχές οργανωμένης διάσωσης). Κατασκευή καταλύματος ανάγκης (μπιβουάκ σε χιονότρυπα).

Ατομικός Εξοπλισμός. Μπότες αδιάβροχες (άκαμπτες ή ημιάκαμπτες που να παίρνουν κραμπόν), γκέτες, κάλτσες για χειμερινό βουνό, θερμοεσώρουχα, αντιανεμικό τζάκετ, παντελόνι softshell, ζακέτα fleece ή softshell, γάντια αδιάβροχα (2 ζεύγη), σκούφος ή μπαλακλάβα γυαλιά ηλίου & μάσκα θυέλλης, σακίδιο 35-50lt, παγούρι 1-1,5lt,  φακός κεφαλής (+ εφεδρικές μπαταρίες), πυξίδα (τύπου Sylva) & χάρτη βουνού, ατομικό φαρμακείο, αντηλιακή κρέμα και lipstick, υπνόσακος & κάριματ, γκαζάκι με ανταλλακτική φιάλη (ανά 2 άτομα), σετ μαγειρέματος (ανά 2 άτομα), 2 πιολέ (ένα με σφυρί), ορειβατικά (όχι πεζοπορικά) κραμπόν με αντιστομωτικά χιονιού, μποντριέ, κράνος, παπούτσια αναρρίχησης, 5 ιμάντες, 2 κορδονέτα, 1 κορδονέτο 5 μέτρων, 6 σετάκια , 4 απλά καραμπίνερ, 3 ασφαλείας, καταβατήρας, σχοινί (1/2) 8-9mm 50-60m, πλήρες σετ καρύδια & camalots (ανά 2 άτομα), σετ καρφιά (ανά 2 άτομα).  Ο σύνδεσμος διαθέτει κάποια από τα υλικά τα οποία δανείζει στους εκπαιδευόμενους.

Δικαιολογητικά εγγραφής.  Αίτηση (παρέχεται από το Σύλλογο), φωτοτυπία αστ. ταυτότητας και δελτιου μέλους ορειβατικού σωματειου, βεβαιώσεις από την Ε.Ο.Ο.Α. αποφοίτησης από Σχολές Ορειβασίας Αρχαρίων και Αναρρίχησης Μέσου Επιπέδου, πρόσφατη ιατρική βεβαίωση, αναλυτική λίστα ορειβατικής δράσης  με τουλάχιστον 25 διαδρομές βράχου μίας σχοινιάς σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία ελαχίστης δυσκολίας V+ UIIA,, τουλάχιστον 7 διαδρομές βράχου V βαθμού, 70 μέτρων που απαιτούν τοπικά και χρήση φορητών ασφαλειών και τουλάχιστον 7 αναβάσεις σε Ελληνικά βουνά την χειμερινή περίοδο.

Αξιολόγηση. Στη σχολή γίνονται δεκτοί οι ενδιαφερόμενοι που συγκεντρώνουν τις τυπικές προυποθέσεις κατόπιν αξιολόγησης σχετική με βασικές δεξιότητες που θα πρέπει να διαθέτουν προκειμένου να παρακολουθήσουν τη σχολή με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.  Η σχετική αξιολόγηση περιλαμβάνει επικεφαλής αναρρίχηση μιας σχοινιάς τουλάχιστον V UIIA, χειρισμούς σχοινιών, εξοπλισμού, ρελέ, ραπέλ και προσανατολισμό. Οι συμμετέχοντες αξιολογούνται και στο τέλος με σχετικό τεστ.

Λοιπές Πληροφορίες. Η σχολή  στελεχώνεται από ικανό αριθμό ομοσπονδιακών εκπαιδευτών και βοηθών εκπαιδευτών ορειβασίας σε αναλογία με μαθητές 1:3 κατά τις αναρριχήσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ημέρες εκπαίδευσης σε κύρια ορεινά συγκροτήματα της Ελλάδας με διανυκτερεύσεις σε ορεινά καταφύγια ή αντίσκηνο.  Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν καλή φυσική κατάσταση. Η εκπαίδευση γίνεται με πρακτικές ασκήσεις στα διάφορα αντικείμενα, περιλαμβάνει όμως και αναρριχήσεις χιονιού, βράχου ή μεικτού πεδίου σε ορθοπλαγιές βουνών. Οι μετακινήσεις κατά τις εξορμήσεις στα βουνά γίνονται με ιδία μέσα. Τηρείται μέγιστος αριθμός 12 συμμετοχών με σειρά προτεραιότητας και ελάχιστος 3 συμμετοχών. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων δύναται να τροποποιηθεί σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Παρέχεται από το σύλλογο ασφάλεια ζωής των εκπαιδευομένων για όλη τη διάρκεια της Σχολής και υλικοτεχνικός εξοπλισμός, όμως θα πρέπει και κάθε συμμετέχουσα-ων να φέρει τον βασικό ατομικό εξοπλισμό. Η σχολή  παρέχει πτυχίο επιτυχούς παρακολούθησης από την ΕΟΟΑ.

Αναλυτικό πρόγραμμα σχολής.

29-1-2017 (9:00)     Βαρυμπόμπη Συνάντηση γνωριμίας και αξιολόγηση ενδιαφερομένων.

8/2/2017 (19:00):    Συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου. Ειδικός  εξοπλισμός και χρήση του.

11-12/2/2017        Παρνασσός Χειμερινή διαβίωση – διανυκτέρευση σε αντίσκηνα ή χιονότρυπες. Βασικές

αρχές διατροφής στο βουνό. Τεχνικές αναρρίχησης σε παγωμένο χιόνι και μικτό πεδίο. Ασφάλειες και τεχνικές ασφάλισης στο χιόνι. Αναρριχήσεις σε χειμερινές διαδρομές.

1/3/2017 (19:00):    Συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου. Α’ βοήθειες, αντιμετώπιση επειγουσών

 καταστάσεων

4-5/3:                    Βαρδούσια Τεχνικές ταυτόχρονης κίνησης  σε εκτεθειμένο πεδίο. Αναρριχήσεις χιονιού,

πάγου, μικτών πεδίων. Αρχές μετεωρολογίας.

15/3/2017(19:00):   Συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου. Διεθνής ορειβατική ιστορία.

 

24-26/3:                ΑστράκαΑναρριχήσεις χιονιού, κίνηση σχοιν/φιάς σε μεγάλη ορθοπλαγιά. Ποιότητες     

                              χιονιού,  χιονοστιβάδες.

28/5:                       Ξεροβούνι Εισαγωγή στην αλπική αναρρίχηση βράχου.

10-11/6  :               ΓκιώναΑλπική αναρρίχηση βράχου ταχύτητα  και αυτονομία σχοιν/φιάς.  Προετοιμασία

                               και εκτέλεση διαδρομής βράχου πολλαπλών σχοινιών. Διανυκτέρευση σε αντίσκηνα.

Περισσότερες πληροφορίες και κατάθεση δικαιολογητικών : Βουτυρόπουλος Γιώργος τηλ.: 6947838798 (email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και Δημήτρης Αθυμαρίτης, τηλ.: 6947329100

Κόστος συμμετοχής: Το κόστος εκπαίδευσης της Σχολής είναι 300 € και καταβάλλεται ως εξής: 150 € μέχρι τις 9/2/2017 και εξόφληση του υπολοίπου έως τις 3/3/2017. Τα χρήματα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου (EUROBAΝK ΑΡ. ΛΟΓ. : 0026.0449.14.0200232769 ΙΒΑΝ : GR2402604490000140200232769. Η μεταφορά χρημάτων μέσω ιντερνέτ από άλλες τράπεζες στην EUROBANK έχει επιβάρυνση 3€. Στην αιτιολογία κατάθεσης θα πρέπει να αναφέρεται το όνομά του εκπαιδευόμενου. Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται ο απαραίτητος προσωπικός εξοπλισμός (μπότες, ρουχισμός κ.ά.),οι μετακινήσεις και οι διανυκτερεύσεις στα καταφύγια. Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να είναι μέλη του Συλλόγου (εγγραφή – ετήσια συνδρομή: 15 €).