Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) Ικτίνου 3 & Προμηθέως (παράδρομος της Αττικής οδού) ΦΥΛΗ ΤΚ13344 (350μ.από την έξοδο 6 της Αττικής οδού και από τη στάση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου) Τηλ.2102411148 Κιν.6981005747

ΣΧΟΛΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: Γ.Βουτυρόπουλος, Δ.Δασκαλάκης, Τ.Μουτάφης

Η σχολή αναρρίχησης αρχαρίων του Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ προσφέρει μια συγκροτημένη εισαγωγική γνώση και εμπειρία στη δραστηριότητα της αναρρίχησης συνδυάζοντας την εκπαίδευση στον βράχο.Στη σχολή αναρρίχησης αρχαρίων μπορεί να συμμετέχει όποια/ος έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά μόνο λίγη διάθεση για περιπέτεια και αγάπη για τη φύση.ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΟΚΤ ΝΟΕΜΡΙΟΣ 2023 e602c

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: Γ.Βουτυρόπουλος, Δ.Δασκαλάκης, Τ.Μουτάφης

«Επεκτείνετε τις γνώσεις σας και την εμπειρία σας στην αναρρίχηση παρακολουθώντας τη σχολή μέσου επιπέδου αναρρίχησης βράχου του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής»

Η Σχολή Αναρρίχησης Μέσου Επιπέδου του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής είναι οργανωμένη σύμφωνα με το κανονισμό εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης. Βασικός στόχος της σχολής είναι η περαιτέρω τεχνική κατάρτιση και απόκτηση εμπειριών ώστε να μπορούν οι συμμετέχοντες μετά την αποφοίτησή τους να πραγματοποιούν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια αναρριχήσεις πολλαπλών σχοινιών σε οργανωμένες ορθοπλαγιές.ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ ΙΑΝ ΦΕΒΡ 44383

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

23 Σεπ 2023
08:00AM - 05:00PM
ΠΡΑΣΙΝΗ Δ.ΠΑΡΝΗΘΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ των 17χλμ.
Εύβοια: Φαράγγι Στροπώνων - Παραλία Δαμιανού24 Σεπ 2023
08:00AM - 05:00PM
Εύβοια: Φαράγγι Στροπώνων - Παραλία Δαμιανού
24 Σεπ 2023
08:00AM - 05:00PM
ΠΡΑΣΙΝΗ Δ.ΠΑΡΝΗΘΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ των 17χλμ.
Iράν. Βολιβία. Κιργιστάν: peak Lenin (7.134μ.). Παρουσίαση & Απονομή διπλωμάτων των αποφοίτων Σχολών μας28 Σεπ 2023
08:00AM - 05:00PM
Iράν. Βολιβία. Κιργιστάν: peak Lenin (7.134μ.). Παρουσίαση & Απονομή διπλωμάτων των αποφοίτων Σχολών μας
Νότια Πίνδος: Καπ-Γκρας, κορυφή Νεράϊδα (1931μ.), Μουτσαριώτικο Ρέμα. Καταρράκτης «Μαντάνι του Δαίμονα»29 Σεπ 2023
08:00AM - 05:00PM
Νότια Πίνδος: Καπ-Γκρας, κορυφή Νεράϊδα (1931μ.), Μουτσαριώτικο Ρέμα. Καταρράκτης «Μαντάνι του Δαίμονα»
07 Οκτ 2023
08:00AM - 05:00PM
Φωκίδα. Συκιά - Κάτω Μουσουνίτσα – Αθανάσιος Διάκος
13 Οκτ 2023
08:00AM - 05:00PM
Δυτικός Όλυμπος: Διάσχιση στο Ε4: Χαράδρα Σταλαγματιάς– Άγ. Αντώνης (2.816μ.) - Σκολιό (2.905μ.), Σκάλα (2.882μ.)
Βόρεια Τήνος 2023: το εθελοντικό της καρδιάς μας. Παρουσίαση / Ηλίας Τζαβελόπουλος: «Ποιες οι απόψεις για το πλανητικό σύστημα από τους Ασύριους μέχρι και το Νεύτωνα»16 Οκτ 2023
08:00AM - 05:00PM
Βόρεια Τήνος 2023: το εθελοντικό της καρδιάς μας. Παρουσίαση / Ηλίας Τζαβελόπουλος: «Ποιες οι απόψεις για το πλανητικό σύστημα από τους Ασύριους μέχρι και το Νεύτωνα»
27 Οκτ 2023
08:00AM - 05:00PM
Ορεινή Ναυπακτία: κορυφές Κοκκινιάς (1.832μ.) και Ξεροβούνι (1.502μ.). Πέτρινο γεφύρι Κλεπάς. Καταρράκτης Κάκκαβου

Το ορειβατικό σκι είναι ένα σπορ που απευθύνεται σε ορειβάτες αλλά και σε χιονοδρόμους. Στους χιονοδρόμους, η γνώση τεχνικών ορειβατικού σκι θα δώσει τη ασφαλή δυνατότητα και τις τεχνικές για να κινηθούν και εκτός πιστών ενός οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου, ενώ στους ορειβάτες θα δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν και να προσεγγίσουν με ασφάλεια και ταχύτητα ορεινούς όγκους. 20220304 134041 16842

Σκοπός της σχολής ορειβατικού σκι αρχαρίων είναι να  αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις για την απαιτούμενη αυτονομία και τις τεχνικές ώστε μελλοντικά να εξελίξουν το άθλημα σε χιονισμένα πεδία. Έμφαση θα δοθεί στη τεχνική στο σκι σε μικρές αλλά και μεγάλες κλίσεις, σε λούκια, στον πάγο και στα απάτητα χιόνια διαφόρων ποιοτήτων που συχνά συναντάμε στα ελληνικά βουνά.

Προϋποθέσεις: Οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι, πρέπει να είναι ικανοί να κατέβουν άνετα μία κόκκινη πίστα με ελεγχόμενες στροφές σε χιονοδρομικό κέντρο με πέδιλα κατάβασης (ή με ορειβατικά σκι).ski 77ca1

Η σχολή πραγματοποιείται σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ε.Ο.Ο.Α και απευθύνονται σε άτομα: α) γνώστες σκι κατάβασης, β) που έχουν καλή φυσική κατάσταση και γ) είναι μέλη του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής ή άλλου συλλόγου μέλους της Ε.Ο.Ο.Α. Η σχολή παρέχει πτυχίο επιτυχούς παρακολούθησης από την ΕΟΟΑ.

Παρεχόμενος εξοπλισμός: Ο Σύλλογος παρέχει για όσο διάστημα διαρκεί η σχολή σε κάθε εκπαιδευόμενο, κράνος, κραμπόν, πιολέ, μπωντριέ, καραμπίνερς, ιμάντες και σχοινιά.

Ατομικός εξοπλισμός: Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν :

  • Κατάλληλα ρούχα και στοιχειώδη χιονοδρομικό εξοπλισμό (θερμο-εσώρουχα, παντελόνι και μπουφάν διαπνέοντα, γάντια, γυαλιά ηλίου και γυαλιά μάσκα).
  • Ορειβατικά σκι, μπότες και φώκιες.
  • Φτιάρι χιονιού, ορειβατικό σακίδιο
  • Κάρτα λιφτ για τις ημέρες που θα χρησιμοποιηθούν χιονοδρομικοί αναβατήρες (συνήθως, οι συμμετέχοντες σε σχολές ορειβατικού σκι χρειάζονται βελτίωση της τεχνικής τους για το σκι εκτός πίστας αλλά και στην πίστα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση αναβατήρων).
  • Συσκευή ανεύρεσης θαμμένου σε χιονοστιβάδα (ARVA) και τηλεσκοπικά ραβδιά (για όσους δεν έχουν, υπάρχουν εταιρίες που νοικιάζουν ARVA και ραβδιά)

Μετακινήσεις: Οι μετακινήσεις θα γίνονται με τα Ι.Χ. των εκπαιδευομένων. Μερικές ημέρες πριν από κάθε εξόρμηση, θα γίνεται συνεννόηση για τον καλύτερο συντονισμό της μετακίνησης τη ομάδας. .

Διαμονή: Οι διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια της σχολής γίνονται σε ξενώνες και καταφύγια και οι εκπαιδευόμενοι επιβαρύνονται τις σχετικές δαπάνες. Ειδικά για τις εξορμήσεις σε Παρνασσό και Γκιώνα προτείνεται η διαμονή (προαιρετικά) στα πολύκλινα σπιτάκια (με πρωινό) του MILIAS CAMPS VILLAGE, σε χαμηλή τιμή.

Εκπαιδευτής και υπεύθυνος σχολής: Τζώρτζης Μηλιάς (Οδηγός βουνού της ΕΟΟΑ, μέλος του ΣΕΟΒ)

Ακόμη, στη σχολή εφόσον οι μαθητές είναι περισσότεροι των οχτώ, θα συμμετέχουν ως εκπαιδευτές και οι :

  • Νίκος Κωστόπουλος, βοηθός εκπαιδευτής ορειβατικού σκι (για τις πρώτες δύο εξορμήσεις
  • Δημήτρης Μπουραζάνης, οδηγός βουνού (για τις τελευταίες δύο εξορμήσεις)

Πρόγραμμα σχολής

Εξετάσεις εισαγωγής:          26/2 (Κυριακή) Παρνασσός

Οι υποψήφιοι μαθητές θα πρέπει να είναι ικανοί να κατέβουν άνετα μία κόκκινη πίστα. Έτσι, την Κυριακή 26/2, θα κάνουν σκι με τον Τζώρτζη Μηλιά χρησιμοποιώντας τους αναβατήρες της Φτερόλακας (Νο 14, Νο 6 και Σαχάρα) προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους αυτή και στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν απορίες που ενδεχομένως έχουν, σε σχέση με γενικά θέμ6τα που αφορούν το ορειβατικό σκι, τον εξοπλισμό αλλά και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας της σχολής. Την ημέρα αυτή, θα δοθούν και εξατομικευμένες οδηγίες για συγκεκριμένη προπόνηση του καθενός, στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, μέχρι την επόμενη εκδήλωση της σχολής.

1η εκδήλωση:             3-5/3  (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, τρεις ημέρες εκπαίδευσης)  Παρνασσός.

Μαθήματα τεχνικής σε πίστα και εκτός πίστας με χρήση αναβατήρων. Άσκηση ανεύρεσης συντρόφου θαμμένου σε χιονοστιβάδα. Τεχνικές ανάβασης με φώκιες.

2η εκδήλωση:             11-12/3  (Σάββατο Κυριακή) Παρνασσός, Γκιώνα

Στον Παρνασσό, ανάβαση  με τις φώκιες και  κατάβαση από απότομα λούκια. Κορφή Λιάκουρα. Τεχνική σε πάγο, κατασκευή ρελέ και ραπέλ με ή χωρίς σκι στα πόδια. Μαθήματα προσανατολισμού. Στοιχειώδη μαθήματα ορειβασίας (χρήση κραμπόν και πιολέ).

Στη Γκιώνα, ανάβαση στην κορφή Πλατυβούνα με χρήση όλων των τεχνικών, ορειβατικών και χιονοδρομικών, που έχουν ήδη διδαχθεί. Κατάβαση σε ότι χιόνια συναντήσουμε, πάγο, μαλακό χιόνι με κρούστα, βαριά πούδρα ή εύκολο ανοιξιάτικο χιόνι (σούπα). Συνήθως σε τέτοιες εξορμήσεις συναντάμε περισσότερους από έναν τύπους χιονιού, οπότε και γίνονται τα αντίστοιχα μαθήματα τεχνικής (Ανάλογα με τις συνθήκες, η συγκεκριμένη ανάβαση στη Γκιώνα ίσως αντικατασταθεί από ανάβαση στον Τσάρκο και κατάβαση από τη χαράδρα της Βελίτσας στον Παρνασσό)

3η εκδήλωση  :           1-2/4  Βαρδούσια (Σάββατο, Κυριακή)

Ανάβαση στην κορφή Κόρακας με χρήση φώκιας αλλά και κλασσικών ορειβατικών τεχνικών (κραμπόν, πιολέ) με διανυκτέρευση στο καταφύγιο. Κατάβαση από Κοπρισιές εφόσον αυτό κριθεί ασφαλές.

4η εκδήλωση:             7-9/4  (Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, τρεις ημέρες εκπαίδευσης) (Βελούχι, Χελιδόνα, Καλιακούδα) και εξετάσεις.

Ανάβαση το Σάββατο με φώκιες στην κορφή στο Βελούχι (2455 m) και κατάβαση από Αγία Τριάδα. Εξετάσεις σε τεχνικές σκι σε απάτητα και/ή ανοιξιάτικα χιόνια, εξετάσεις σε ανεύρεση θαμμένου σε χιονοστιβάδα, εξετάσεις σε ορειβατικές τεχνικές.

Το Σάββατο και την  Κυριακή, ανάβαση με φώκιες στις κορφές της Καλιακούδας και της Χελιδόνας και κατάβαση από όμορφα απότομα λούκια.

Τετάρτη 12.4:  Κλείσιμο σχολής στα γραφεία του ΕΠΟΣ Φυλής, με γραπτές εξετάσεις.

Απαραίτητες ικανότητες: Οι συμμετέχοντες στη σχολή ορειβατικού σκι, πρέπει καταρχήν να γνωρίζουν αρκετά καλό σκι πίστας, να μπορούν δηλαδή να κατεβαίνουν σχετικά άνετα μία κόκκινη πίστα (όπως για παράδειγμα είναι η Νο 6 του Παρνασσού), ελέγχοντας απόλυτα την ταχύτητά τους. Ορειβατικές δεξιότητες, κατασκευή ρελέ, χρήση κραμπόν και πιολέ κ.α. θα διδαχθούν πλήρως κατά τη διάρκεια της σχολής.

Τέλος, απαραίτητη είναι η καλή υγεία και η στοιχειωδώς καλή φυσική κατάσταση που

είναι η αντίστοιχη που απαιτείται στις σχολές ορειβασίας.

 

Κόστος σχολής: 425 ευρώ

 

Στο κόστος περιλαμβάνονται τα ασφάλιστρα ζωής έναντι ατυχήματος και το τέλος εκπαίδευσης στην ΕΟΟΑ  (5€).

Προκαταβάλλεται το ποσό των 170€ με την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Το υπόλοιπο ποσό εξοφλείται μέχρι το δεύτερο μάθημα. Τα χρήματα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής στη

EUROBAΝK, ΙΒΑΝ  GR2402604490000140200232769.

Μετά την εξόφληση εκδίδεται απόδειξη