Δελτίο τύπου:

Ορειβάτες του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής στην ψηλότερη κορυφή της Τουρκίας, Αραράτ (5.137μ.), συμμετέχοντας σε διαβαλκανική αποστολή 2022 με την Ε.Ο.Ο.Α.  

Με επιτυχία στέφθηκε η Ελληνική αποστολή στο όρος Αραράτ, την ψηλότερη κορυφή της Τουρκίας, από τις 28 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2022, στην οποία συμμετείχε η Ε.Ο.Ο.Α. ύστερα από πρόσκληση της Βαλκανικής Ορειβατικής Ένωσης (B.M.U.) σε συνεργασία με την Τούρκικη Ομοσπονδία Ορειβασίας (T.M.F.) η οποία υποστήριξε το εγχείρημα.1 fa7ac

Η ανάβαση πραγματοποιήθηκε από τη νότια πλευρά και αν και δεν είχε τεχνικές δυσκολίες δεν παύει να είναι μια ανάβαση σε ψηλή κορυφή >5000μ. που απαιτεί καλή προετοιμασία, καλή φυσική κατάσταση και τήρηση των κανόνων ανάβασης σε μεγάλα υψόμετρα. Ο καλός καιρός ήταν αρωγός στην προσπάθεια κι η οργάνωση της T.M.F. ήταν άρτια.

Την Ελληνική αποστολή της ΕΟΟΑ αποτέλεσαν 4 ορειβατικοί με 9 μέλη συνολικά (ΠΟΑ, ΕΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ & Ε.Π.Ο.Σ.ΦΥΛΗΣ) Οι 4 ορειβάτες, μέλη του Συλλόγου μας είναι οι: Δημήτρης Δηλαβέρης, Θάνος Μπακογιάννης, Κωνσταντίνος Μπουραντάς & Ελεονώρα Παναγάκη οι οποίοι ανέβηκαν όλοι στην κορυφή! Σωστά προετοιμασμένοι, άλλοι έμπειροι σε αναβάσεις μεγάλου υψομέτρου και άλλοι αρχάριοι αλλά …αποφασισμένοι, δημιούργησαν μια όμορφη συντροφιά με κοινό στόχο.

3a fdfc9 Η συμμετοχή τους σε αυτή την αποστολή τους έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση οργάνωσης αποστολής μεγάλου υψομέτρου, να συνεργαστούν με άλλους Έλληνες ορειβάτες και να γνωρίσουν ανάλογους Βαλκάνιους και Τούρκους επί του ...πεδίου! Κατάφεραν όντας προσεκτικοί και τηρώντας με ευλάβεια τους κανόνες υψομέτρου να βιώσουν τη συγκίνηση της επιτυχημένης προσπάθειας της επίτευξης ενός ορειβατικού στόχου, κοντά σε έμπειρους και φιλόξενους διοργανωτές όπως ήταν τα μέλη της T.M.F. Αποκόμισαν θετικά πρόσημα και ελπίζουμε στο μέλλον με την εμπειρία τους να πλαισιώσουν ανάλογες αναβάσεις του Συλλόγου μας. Η ανάβαση αυτή στο Αραράτ, εκτός των παραπάνω, αποτελεί τη 2η επιτυχημένη επανάληψη για μέλη του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής καθώς το 2005 ήταν η πρώτη επιτυχημένη και η πρώτη μεγάλη κορυφή για τον μόλις 5 ετών τότε σύλλογό μας. Η φετινή ανάβαση ύστερα από 17 ολόκληρα χρόνια (και ενδιάμεσα μια πλούσια δράση και μεστή πορεία σε πολύ ψηλότερες κορυφές του κόσμου) φανερώνει την σωστή και ανοδική πορεία του συλλόγου μας στην ανάπτυξη της ορειβασίας και του αλπινισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους και τους εύχεται πάντα ψηλά και επιτυχία στους στόχους τους!

 2d 4781e

Το χρονικό της προσπάθειας του 2022 :

Η εννεαμελής ελληνική ομάδα, μαζί με τα μέλη των υπολοίπων Βαλκανικών κρατών, σύνολο 28 ορειβάτες από έξι χώρες, συγκεντρωθήκαν στην πόλη Doğubayazıt στις 27 Αυγούστου, πολύ κοντά στα σύνορα με το Ιράν και την Αρμενία. Στις 28 Αυγούστου, αναχώρησαν οδικώς, με minibus που παρείχε η TMF, για το χωριό Çevirme (υψόμετρο 2.200μ.) απ’ όπου άρχισε η πεζοπορία με προορισμό την κατασκήνωση βάσης (υψόμετρο 3.200μ.) όπου έγινε η 1η διανυκτέρευση σε σκηνές που μεταφέρθηκαν με άλογα μαζί με τα τρόφιμα και τα νερά. Στις 29 Αυγούστου, όλοι οι ορειβάτες με κατασκηνωτικό εξοπλισμό κλπ., ανέβηκαν στο High Camp (υψόμετρο 4.200μ) πεζοπορώντας σε ξηρό πεδίο, όπου η δεύτερη διανυκτέρευση.

 

Την ημέρα κορυφής, 30 Αυγούστου, η ανάβαση άρχισε στις 02:00 τα ξημερώματα, μέσα από σαθρό βραχώδες πεδίο, με μεγαλύτερη κλίση και αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης όλων καθώς οι κατολισθήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι συνηθισμένο κι επικίνδυνο φαινόμενο. Κατά τις 06:20 το πρωί η ελληνική αποστολή έφτασε στην άκρη του σαφώς συρρικνωμένου παγετώνα και φορώντας κραμπόν τον διέσχισαν για να φτάσουν στην κορυφή του όρους Αραράτ (5.137μ.) κατά τις 08:15 το πρωί, με ηλιοφάνεια και καλό καιρό. Στην κορυφή έφτασαν οι 8 από τους 9 Έλληνες ορειβάτες, ενώ μετά από μισή ώρα περίπου άρχισε η κατάβαση, στις 11:30 έφτασαν στο Ηigh Camp, ξεστήθηκε η κατασκήνωση και το απόγευμα όλοι έφτασαν στην κατασκήνωση βάσης στα 3200μ.. Εκεί ακολούθησε τελετή απονομής τιμητικών διπλωμάτων στους ορειβάτες όλων των χωρών από την T.M.F. και η διανυκτέρευση στην κατασκήνωση. Στις 31 Αυγούστου πεζοπορώντας έφτασαν στο χωριό Çevirme και από εκεί οδικώς στο Doğubayazıt στο ξενοδοχείο όπου τα μέλη της αποστολής ξεκουράστηκαν από την πολυήμερη προσπάθεια και όλοι ικανοποιημένοι από την έκβαση της αποστολής επέστρεψαν στην Ελλάδα την επόμενη μέρα.