Το μεγαλύτερο από τα υπέροχα Κανάρια νησιά της Ισπανίας είναι μια εντυπωσιακή γη σφυρηλατημένη από φωτιά και νερό, μια γιορτή για τις αισθήσεις. Οι περίπατοι στην Τενερίφη ποικίλλουν υπέροχα: από τις απόκοσμες πλαγιές του κολοσσιαίου ηφαιστείου στη φλογερή καρδιά του, μέχρι τα καταπράσινα, υγρά δάση δάφνης και τα οδοντωτά βουνά που βρίσκονται στο βορρά. Αυτό το τραχύ νησί θα σας μαγέψει ξανά και ξανά. Η Τενερίφη μπορεί να υπερηφανεύεται για πάνω από 600 μίλια (960 χλμ.) υπέροχων μονοπατιών.

Οι πεζοπορίες στην Τενερίφη γίνονται πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του κυρίαρχου όρους Teide και του Εθνικού Πάρκου Teide, ένα εντυπωσιακό τοπίο με κρατήρες, απολιθωμένη λάβα, εκπληκτικά χρώματα και μια εντυπωσιακή σειρά ηφαιστειακών σχηματισμών. Ένα ακόμη πεζοπορικό ταξίδι περιπέτειας με τον Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής οργανωμένο από ταξιδιωτικό πρακτορείο.

 Picture1 4e3ed

Ημέρα 1η  – Άφιξη στην Τενερίφη

Picture2 ddb86

Διαμονή στo Vilaflor. Το Vilaflor είναι το ψηλότερο χωριό της Τενερίφης, που βρίσκεται στα 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο νότιο άκρο του Εθνικού Πάρκου Teide.

Διαμονή στο Hotel El Sombrerito ή παρεμφερές

Ημέρα 2η  - Camino de Chasna - Paisaje Lunar

Picture3 802e3

Αφήνοντας πίσω μας το Vilaflor de Chasna, θα φτάσουμε στο μονοπάτι του Camino del Atajo, το οποίο είναι μέρος του παλιού Βασιλικού μονοπατιού της Chasna που κάποτε συνέδεε το βόρειο τμήμα του νησιού με το νότο. Μέσα στο πευκοδάσος, θα πεζοπορήσουμε μπροστά από το Casa Galindo, στα όρια της χαράδρας Las Mesas.

Στη συνέχεια, θα διασχίσουμε τη χαράδρα για να συνεχίσουμε την ανάβαση κατά μήκος του μονοπατιού Camino de Chasna, έχοντας υπέροχη θέα στις κορυφές των λόφων. Καθώς κατεβαίνουμε θα φτάσουμε στο σημείο  Los Escurriales (Σεληνιακό Τοπίο) και, ένα μονοπάτι που θα μας οδηγήσει στο Casa Los Llanitos πριν γυρίσουμε πίσω στο Vilaflor.

Πεζοπορία για την ημέρα: 5-6 ώρες, 14 km, ↑475 m ↓675 m

Διαμονή στο Hotel El Sombrerito ή παρεμφερές

Ημέρα 3η  - Las Cañadas del Teide / Pico del Teide (3,718 m) και Pico Viejo (3,135 m)

Picture4 ebb8f

Το Εθνικό Πάρκο Teide είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο εθνικό πάρκο των Καναρίων Νήσων και το τρίτο παλαιότερο στην Ισπανία και ανακηρύχθηκε εθνικό πάρκο το 1954. Βρίσκεται στον δήμο La Orotava και φημίζεται για τα ενεργά ηφαίστεια El Teide και Pico Viejo.

Το όρος Teide είναι το υψηλότερο βουνό της Ισπανίας, το υψηλότερο ηφαίστειο στον Ατλαντικό Ωκεανό και το 3ο  υψηλότερο ηφαίστειο στον κόσμο μετρημένο από τον πυθμένα του ωκεανού με συνολικό υψόμετρο 7.500μ. Eίναι η πιο διάσημη φυσική εικόνα των Καναρίων Νήσων και ένα δημοφιλές αξιοθέατο για το νησί, με τον  κρατήρα  του να  έχει διάμετρο πάνω από 16 km με οδοντωτές άκρες που ονομάζονται Cañadas σε υψόμετρα μεταξύ 2.000 - 2.500m.

Το όρος Teide είναι ένα ηφαίστειο, που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα 16 πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον κόσμο λόγω της ιστορίας του με εκρηκτικές εκρήξεις και της γειτνίασής του με κατοικημένες περιοχές.

Η περιοχή του εθνικού πάρκου έχει σημαντική ιστορική αξία, που χρονολογείται από την εποχή των Guanche, όπως αποδεικνύεται από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Για τους Γκουάντς ήταν τόπος λατρείας, σαν τον Όλυμπο για τους αρχαίους Έλληνες, που το θεωρούσαν είσοδο στην κόλαση.

Μετά τον χαρακτηρισμό του ως εθνικό πάρκο το 1954, του απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Προστατευόμενων Περιοχών το 1989, ένα βραβείο που ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια έκτοτε ως αναγνώριση των προσπαθειών διατήρησης που γίνονται.

Μεταφορά με λεωφορείο στο Parador de las Cañadas del Teide απ΄όπου αρχίζει η πεζοπορία μας. 

Πεζοπορία για την ημέρα: 5-6 ώρες, 8.3km, ↑1,188 m ↓998 m

Προσοχή: Επειδή για την ανάβαση στη κορυφή απαιτείται έκδοση ειδικής άδειας θα πρέπει να δηλώσετε μαζί με την συμμετοχή σας αν επιθυμείτε να ανεβείτε στο Teide μαζί με το ονοματεπώνυμο σας όπως αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο σας καθώς και τον αριθμό της ταυτότητας/διαβατήριου.

 

 • Εναλλακτικά για όσους επιλέξουν να μην ανέβουν στην κορυφή του Teide θα μπορούν να πάρουν το τελεφερίκ και να μεταφερθούν σε υψόμετρο 3.555 μέτρων, ώστε να μπορούν να απολαύσουν την εκπληκτική θέα στην Τενερίφη και μερικά από τα γειτονικά νησιά, ενώ ταυτόχρονα θα δουν ένα από τα πιο εκπληκτικά ηφαιστειακά τοπία του κόσμου. Κόστος εισιτήριου με επιστροφή και ξεναγό €30/άτομο

 

Διαμονή στο Route Active Hotel ή παρεμφερές

 

Ημέρα 4η  Aguamansa woods - La Caldera Organos

Picture5 f6a1a

Το Los Órganos είναι ένα από τα πολλά ορόσημα της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Είναι βασαλτικοί πυλώνες βράχου, ύψους περίπου 100 μέτρων - 150 μέτρων, με θέα στο χωριό Aguamansa και τη μεγάλη κοιλάδα Orotava στα βόρεια του νησιού.

Το Los Órganos βρίσκεται στην κάτω βόρεια όψη της Montaña la Crucita σε υψόμετρο μεταξύ 1300m και 1400m.

Πεζοπορία για την ημέρα: 5,5-6 ώρες, 12 km, ↑725 m ↓725 m

Διαμονή στο Route Active Hotel ή παρεμφερές

Ημέρα 5η  Cueva del Viento / Carrizales Canyoning

 Picture6 d53f2

Το Cueva del Viento είναι μια ηφαιστειακή κοιλότητα που βρίσκεται στη γειτονιά του Icod de los Vinos που φέρει το ίδιο όνομα. Σχηματίστηκε πριν από 27.000 χρόνια σε βασαλτική λάβα από την πρώτη φάση έκρηξης του ηφαιστείου Pico Viejo, που βρίσκεται δίπλα στο όρος Teide

Αυτή η ηφαιστειακή στοά της οποίας το όνομα οφείλεται στα σημαντικά ρεύματα αέρα που παράγονται μέσα του, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο (18 τοπογραφικά χιλιόμετρα) μετά τις τέσσερις πρώτες που βρέθηκαν στο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους της Χαβάης.

Αποτελεί ένα τεράστιο δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων περασμάτων, με αναρίθμητες διακλαδώσεις ακόμη ανεξερεύνητες που θα επιτρέψουν την επέκταση του μήκους του στο μέλλον.

Η διάρκεια της επίσκεψης είναι δύο ώρες και το επίπεδο δυσκολίας μεσαίο. Ένας ειδικός ξεναγός θα μας συνοδεύσει και θα μας εξηγήσει τα χαρακτηριστικά αυτής της μοναδικής ηφαιστειακής κοιλότητας.

Εναλλακτικά για όσους επιλέξουν το Carrizales Canyoning

(διάρκεια δραστηριότητας περίπου 6 ώρες – μέτριας δυσκολίας, scrambling και εκτεθειμένα περάσματα, προηγούμενη εμπειρία επιθυμητή)

Στο πάρκο του Teno υπάρχει ένα εντυπωσιακό φυσικό φαράγγι το Los Carrizales, που βρίσκεται σε ένα προστατευμένο και μοναδικό μέρος.

Αυτό το μέρος είναι γεμάτο εντυπωσιακές τσουλήθρες, ραπέλ, άλματα και προστατεύεται από μεγάλους κάθετους βράχους με χαρακτηριστικά που δεν θα μας αφήσουν αδιάφορους,  ενός από τα καλύτερα φαράγγια της Τενερίφης!  

Η κατάβαση θα γίνει ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία από άλματα ύψους έως 8 μέτρα, ράπελ έως 17 μέτρα και μια εντυπωσιακή τσουλήθρα ύψους περίπου 15 μέτρων, που θα κάνει αυτή τη χαράδρα ένα ονειρεμένο μέρος.

Διαμονή στο Caserío Los Partidos ή παρεμφερές

 Picture7 9cfed

Ημέρα 6η  - Teno Natural Park  (Los Partidos - Punta Teno + Σκάφος για Los Gigantes)

Το Teno Country Park βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νησιού της Τενερίφης και καλύπτει μέρος των δήμων Buenavista del Norte, Los Silos, El Tanque και Santiago del Teide. Εκτείνεται σε 8.063,3 εκτάρια (σχεδόν 200.000 στρέμματα), αυτή είναι μια από τις πιο όμορφες φυσικές περιοχές της Τενερίφης και έχει διατηρήσει μεγάλο μέρος του οικολογικού, γραφικού και πολιτιστικού πλούτου της, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην απομονωμένη θέση της.

Η ποικιλία των τοπίων του τα έχει όλα, από υπέροχους γκρεμούς, κοιλάδες, νησιά και δαφνοδάση μέχρι υπέροχα κομμάτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Το υπέροχο μονοπάτι περνάει μέσα από το Parque Rural del Teno ξεκινά από την πόλη του Santiago del Teida και συνεχίζει μέσω των Cruz de Gala, Baracán, La Mesita, Teno Alto, Montaña de Vallado, μέχρι να φτάσουμε στην παραλία Punta de Teno

Από εκεί θα επιβιβαστούμε σε ένα μικρό σκάφος και όχι μόνο θα απολαύσουμε την ομορφιά αυτού του μαγευτικού σκηνικού, αλλά και θα μπούμε στις ηφαιστειακές σπηλιές που κρύβουν τους βράχους του Los Gigantes.

Picture9 3abdf

Στη συνέχεια θα συνεχίσουμε κατά μήκος της ακτής με κατεύθυνση την Πούντα ντε Τένο, το βορειοδυτικό άκρο του νησιού, μια παραδεισένια γωνιά, για να θαυμάσουμε τον φάρο στην Punta de Teno.

Πεζοπορία για την ημέρα: 6,5-7 ώρες, 19 km, ↑387 m ↓1546 m

Διαμονή στο Hotel Aguere ή παρεμφερές

Picture8 099d2

 Ημέρα 7η  - Anaga Natural Park Cruz del Carmen Loop - Ελεύθερη μέρα στη La Laguna

Mετάβαση στη Chamorga για ένα κυκλικό μονοπάτι 13km διάρκειας περίπου 4:30 ωρών. Eίναι μια όμορφη και διασκεδαστική κυκλική διαδρομή πεζοπορίας γύρω από τις πόλεις Jardina, Las Mercedes και Cabeza de Toro.

Το Πάρκο Anaga είναι μια προστατευόμενη φυσική περιοχή στο βορειοανατολικό άκρο της Τενερίφης. Αυτή η ορεινή περιοχή γεμάτη απόκρημνες κορυφές και βαθιές χαράδρες, είναι προστατευόμενο μνημείο της φύσης από την UNESCO από το 2015 και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο δάσος δάφνης στο νησί και πολλά άλλα ενδημικά φυτά

Η πεζοπορία ξεκινά από το Cruz del Carmen και συνεχίζει μέσω Cabeza de Zapata, El Bataan και επιστρέφει μέσω του Mirador del Escobon. Πρόκειται για ένα κυκλικό μονοπάτι μήκους 12 χιλιομέτρων. Γενικά θεωρείται μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας, χρειάζεται κατά μέσο όρο 4:30 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Διαμονή στο Hotel Aguere ή παρεμφερές

 Picture10 0e6ff

Λίγα λόγια για την La Laguna

Το San Cristobal de La Laguna ήταν η πρώτη πόλη που ιδρύθηκε στα Κανάρια Νησιά και θεωρείται η πιο όμορφη πόλη της Τενερίφης. Ως πρώην πρωτεύουσα της Τενερίφης, η La Laguna είναι μια σημαντική πολιτική, οικονομική και πολιτιστική δύναμη στα Κανάρια Νησιά

Ένα στολίδι του ιστορικού κέντρου, με στενούς δρόμους που πλαισιώνονται από αρχοντικά σε παστέλ αποχρώσεις, φιλόξενα μπαρ και μια ιδιότυπη σειρά από μικρά καταστήματα.

Είναι ένας άκρως φωτογενής προορισμός, γι' αυτό προετοιμάστε τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό σας τηλέφωνο για δράση.

Η αρχιτεκτονική διάταξη της La Laguna αποτέλεσε πρότυπο για πολλές αποικιακές πόλεις στην Αμερική και, το 1999, προστέθηκε στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η πόλη έχει μια νεανική ενέργεια και πιθανώς την πιο ποικίλη marcha (νυχτερινή ζωή) του νησιού.

 Picture11 b9263

Ημέρα 8η  – Anaga Casa Forestal - Las Vueltas Loop - Ελεύθερη μέρα στη La Laguna

 

Μια όμορφη και έντονη πεζοπορική διαδρομή μέσα από το Πάρκο Anaga, κατά μήκος ενός υπέροχου δαφνοδάσους, που περιβάλλεται από βλάστηση, ιδανικό για όλο το χρόνο λόγω των σκιερών τμημάτων και της απίστευτης θέας του.

Μεταφορά με λεωφορείο στο Las Vueltas για την ολοκλήρωση του κυκλικού μονοπατιού μήκους 8,0 χιλιομέτρων. Γενικά θεωρείται μια διαδρομή μέτριας δυσκολίας, χρειάζεται κατά μέσο όρο 4 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Διαμονή στο Hotel Aguere ή παρεμφερές

 Picture12 4fe75

Ημέρα 9η  – Αναχώρηση από Τενερίφη

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μεταφορά στο αεροδρόμιο για την πτήση προς το Αθήνα.

Κόστος 910/άτομο για τα μέλη του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής & 950 ευρώ για τα μέλη άλλων Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α.

 

Δραστηριότητες με επιπλέον χρέωση:

 • Mount Teide Πεζοπορία με οδηγό: €30/άτομο (με συμμετοχή τουλάχιστον 8 ατόμων).
 • Carrizales Canyoning: €80/άτομο (με συμμετοχή τουλάχιστον 3 ατόμων) συμπεριλαμβανομένων του εξοπλισμού και των υλικών canyoning
 • Είσοδος Cueva del Viento: €20/άτομο είσοδος με ξεναγό

 

Η τιμή περιλαμβάνει:

 • Διαμονή όπως περιγράφεται για 8 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία σε 2κλινα και 3κλινα δωμάτια. Επιβάρυνση μονόκλινου €180
 • Μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο
 • Μεταφορές κατά τις ημέρες πεζοπορίας
 • Γεύματα (8 πρωινά & 5 δείπνα) : πρωινά, ήμερα 2η – 8η και δείπνα, ημέρα 1η  – 5η  
 • Φόροι

 

Η τιμή δεν περιλαμβάνει:

 • Τις πτήσεις από και προς την Τενερίφη 
 • Μεσημεριανά γεύματα
 • Ποτά, φιλοδωρήματα και προσωπικά έξοδα.
 • Όλα όσα δεν περιγράφονται ως "περιλαμβάνονται".
 • Άλλα έξοδα
 • Είσοδοι σε πάρκα, μουσεία ή άλλους χώρους πέραν του προγράμματος.

Χρονοδιάγραμμα συμμετοχών και καταβολών:

 • Συνάντηση γνωριμίας στα γραφεία του συλλόγου το απόγευμα 15/11/2022
 • Δηλώσεις συμμετοχής με προκαταβολή € 300 κατ’ άτομο μέχρι και 30-11-2022
 • Εξόφληση € 610 μέχρι και 5-1-2023

Αεροπορικά εισιτήρια:

Με βάση το ως άνω πρόγραμμα ο καθένας εκδίδει το εισιτήριό του. Αν για οποιονδήποτε λόγο κάποιος δυσκολεύεται στην έκδοση του εισιτηρίου, μπορεί να απευθυνθεί στο σύλλογο για καθοδήγηση, μιας και οι μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο είναι ομαδικές. Ιδανικά κλείστε την παρακάτω προτεινόμενη πτήση:

Προτεινόμενη πτήση:

Λόγω του ασύμφορου κόστους κράτησης ομαδικού αεροπορικού εισιτηρίου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε την έκδοση ατομικών εισιτηρίων για το ταξίδι.

Προτείνουμε την παρακάτω πτήση :

4/2/2022

Lufthansa  07:05 ATH  (1 stop FRA) (8h:50)  13:55 TFS 

(Partly operated by Eurowing Discover) 

12/2/2022 

Swiss 11:00 TFS (1 stop ZRH) (8h;10) 21:20 ATH 

(Partly operated by Edelwiss air) 

Στην προτεινόμενη πτήση δεν χρειάζεται να ξαναγίνει check-in στα ενδιάμεσα αεροδρόμια κι οι βαλίτσες μας θα φτάσουν στον τελικό μας προορισμό.

Η συγκεκριμένη πτήση άλλωστε φτάνει στο Tenerife South airport και υπάρχει ανταπόκριση για τη μεταφορά μας με πούλμαν στο χωριό vilaflor όπου σύμφωνα με το πρόγραμμά μας έχουμε την πρώτη διανυκτέρευσή μας. Κατά την αναχώρησή μας η προτεινόμενη πτήση απογειώνεται από το Tenerife South airport όπου θα μεταφερθούμε επίσης με πούλμαν σύμφωνα με το πρόγραμμά μας.

Αν κάποιος προτιμά μια διαφορετική πτήση θα πρέπει να υπολογίσει να βρίσκεται στο Tenerife South airport το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου μέχρι τις 14:30 τοπική ώρα και θα επιβαρύνεται με το κόστος των ατομικών του μεταφορών. Σε κάθε άλλη περίπτωση αναλαμβάνει ο ίδιος τον τρόπο μεταφοράς του στο Vilaflor. Επίσης θα πρέπει να αξιολογήσει ότι η αναχώρησή μας είναι από το Tenerife South airport.

Ελάχιστος & μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων:

 • ελάχιστος αριθμός: οχτώ (8) άτομα.
 • μέγιστος αριθμός: δεκαπέντε (15) άτομα.
 • για λοιπούς ενδιαφερόμενους θα τηρηθεί λίστα αναμονής.

Πολιτική ακυρώσεων :

15 ημέρες πριν από την ημερομηνία άφιξης για οποιαδήποτε ακύρωση επιστρέφεται το 75%.

7 ημέρες πριν την ημερομηνία άφιξης για οποιαδήποτε ακύρωση επιστρέφεται το 50%.

 Καιρός στην Τενερίφη τον Φεβρουάριο

 Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ήπιες αυτή την εποχή του χρόνου. Η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία είναι 22 C και η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία είναι 15 C.

 • Υπάρχει 69% πιθανότητα για μια τέλεια ηλιόλουστη μέρα και 31% πιθανότητα να δούμε μερικά σύννεφα, με κατά μέσο όρο 3 χιλιοστά βροχόπτωσης αυτόν τον μήνα.
 • Είναι δυνατό να κολυμπήσουμε στη θάλασσα αυτή την εποχή του χρόνου, αλλά γενικά είναι λίγο δροσερό για τους περισσότερους. Η μέση θερμοκρασία της θάλασσας είναι 19 C.

Λίστα εξοπλισμού πεζοπορίας

 

Σε μια προσπάθεια οριοθέτησης της λίστας του εξοπλισμού, παρακάτω παραθέτουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό:

+ Ορειβατικό σακίδιο ημέρας (χωρητικότητας μεταξύ 25 και 30 lt) για τις ημερήσιες πορείες και δραστηριότητες

+ Μπατόν (συνιστάται ανεπιφύλακτα)

+ Ορειβατικά μποτάκια με προστασία στον αστράγαλο όχι παπούτσια trail running ή αθλητικά

+ Βασικός ρουχισμός βουνού & αδιάβροχο και αντιανεμικό jacket/μεμβράνη

+ Ισοθερμική μπλούζα

+ Fleece ή soft sell τζάκετ

+ Kαπέλο , Γυαλιά ηλίου & αντιηλιακή κρέμα

+ Φακός κεφαλής και εφεδρικές μπαταρίες

+ Σκούφος

+ Buff

+ Γάντια

+ Κάλτσες

+ Βέστα 

+ Ατομικό φαρμακείο

+ Είδη προσωπικής υγιεινής

+ Επιθέματα για φουσκάλες

+ Μείγμα απαραίτητων ηλεκτρολυτών

+ Μετρητά

+ Μαγιό, πετσέτα

+ Για την ανάβαση στο Teide πιθανόν να χρειαστεί πλήρης εξοπλισμός χειμερινού βουνού. Θα σας ενημερώσουμε με ξεχωριστό e-mail στο τέλος Ιανουαρίου.

 

Σημειώσεις:

 • Θα χρησιμοποιήσουμε τοπικούς οδηγούς για συγκεκριμένες δραστηριότητες
 • Προτείνουμε οι συμμετέχοντες να έχουν ιατρική ασφάλιση, ασφάλιση εκκένωσης και επαναπατρισμού
 • Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις. επικρατούσες συνθήκες

 

Συντονίστρια: Τερέζα Ευθυβουλίδη