Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) Ικτίνου 3 & Προμηθέως (παράδρομος της Αττικής οδού) ΦΥΛΗ ΤΚ13344 (350μ.από την έξοδο 6 της Αττικής οδού και από τη στάση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου) Τηλ.2102411148 Κιν.6981005747

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

04 Δεκ 2023
05:00PM - 07:30PM
Τα άγρια ζώα του δάσους ....στις γειτονιές μας
Οίτη: Παύλιανη, Πυρά Ηρακλέους, Καταβόθρα.10 Δεκ 2023
08:00AM - 05:00PM
Οίτη: Παύλιανη, Πυρά Ηρακλέους, Καταβόθρα.
Δυτική Πάρνηθα: Διαδρομή των πηγών και των ρυακιών17 Δεκ 2023
08:00AM - 05:00PM
Δυτική Πάρνηθα: Διαδρομή των πηγών και των ρυακιών
Κύπρος, πεζοπορίες στη γη της λεμονιάς και της ελιάς....03 Ιαν 2024
08:00AM - 05:00PM
Κύπρος, πεζοπορίες στη γη της λεμονιάς και της ελιάς....
Κορινθία: Γερόντιο όρος (1.754μ.)13 Ιαν 2024
08:00AM - 05:00PM
Κορινθία: Γερόντιο όρος (1.754μ.)
03 Φεβ 2024
08:00AM - 05:00PM
Κορινθία. Μικρή Ζήρεια Χιόνι (2.117μ.). Πεζοπορίες: Αισθητικό δρυοδάσος Μογκοστού. Κλημέντι- Κεφαλάρι. Κοπή πίτας του συλλόγου. Βραβεύσεις ορειβατών, αθλητών, πυροφυλάκων
09 Μαρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Ταϋγετος. Προφήτης Ηλίας (2.405μ.) (διασχίσεις). Πεζοπορίες στο Ε4. Αναβρυτή. Παρόρι. Φαράγγι Λαγγάδας. Παναγία Λαγκαδιώτισσα
07 Απρ 2024
07:00AM - 05:00PM
Βουραϊκός ποταμός (διάσχιση)
Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 27 Απρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ.........ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ20 Ιουλ 2024
08:00AM - 05:00PM
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ.........ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ

ΣΧΟΛΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ Γιώργος Αλιφέρης

Η σχολή αναρρίχησης αρχαρίων του Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ προσφέρει μια συγκροτημένη εισαγωγική γνώση και εμπειρία στη δραστηριότητα της αναρρίχησης συνδυάζοντας την εκπαίδευση στον βράχο.Στη σχολή αναρρίχησης αρχαρίων μπορεί να συμμετέχει όποια/ος έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά μόνο λίγη διάθεση για περιπέτεια και αγάπη για τη φύση.ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ ΑΡΧΑΡΙΩΝ b46c0

Το ορειβατικό σκι είναι ένα σπορ που απευθύνεται σε ορειβάτες αλλά και σε χιονοδρόμους.Στους χιονοδρόμους, η γνώση τεχνικών ορειβατικού σκι θα δώσει τη ασφαλή δυνατότητα και τις τεχνικές για να κινηθούν και εκτός πιστών ενός οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου, ενώ στους ορειβάτες θα δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν και να προσεγγίσουν με ασφάλεια και ταχύτητα ορεινούς όγκους.1 6248e

sima-agona2ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου «Άρμα» Πάρνηθας

 

Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε ο 2ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου «Άρμα» Πάρνηθας που διοργάνωσαν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής και ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου.

Η πρωινή ομίχλη που κάλυπτε το βουνό τις πρώτες πρωινές ώρες διαλύθηκε σιγά-σιγά από το φθινοπωρινό ήλιο που φώτισε και ζέστανε το υγρό τοπίο από τις βροχές των προηγούμενων ημερών.

Παρά τον άστατο καιρό των τελευταίων ημερών και το γεγονός ότι την ίδια μέρα λάμβαναν χώρα άλλοι τρεις αγώνες στην Αττική, οι συμμετοχές ανήλθαν στις ογδόντα εννιά (89). Σημείο συνάντησης, εκκίνησης και τερματισμού είχαν ορισθεί οι Πηγές Αρχαίας Φυλής. Την εκκίνηση έδωσε στις 9.30 π.μ. ο Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού κ. Δαχτυλίδης Γιώργος και οι αθλητές ξεκίνησαν να ανηφορίζουν το δασικό δρόμο για 2,5 χλμ και μέχρι το σημείο που η διαδρομή έμπαινε στο ορειβατικό μονοπάτι, οι αθλητές είχαν ξεχωρίσει μεταξύ τους.

Στη συνέχεια, η διαδρομή κινήθηκε για 12 χλμ σε ορειβατικά μονοπάτια, περιμετρικά της ονομαστής ορθοπλαγιάς «Άρμα», που αποτελεί και το έμβλημα του Συλλόγου. Πέρασε κοντά από τη Μονή Κλειστών, μπήκε στο Ρέμα της Γιαννούλας και ανηφόρισε – το πιο δύσκολο κομμάτι της – μέχρι την Πηγή Ταμίλθι, με θέα την ορθοπλαγιά και πάνω από τη χαράδρα της Γκούρας. Προσπέρασε τη διασταύρωση για το Σπήλαιο Πανός και αφού κινήθηκε, για λίγο, σε καμένη γη, ξαναμπήκε σε κατάφυτο κομμάτι όπου τα φθινοπωρινά χρώματα, το τρεχούμενο ποταμάκι και οι ηπιότερες κλίσεις ξεκούρασαν τους αθλητές, πριν ξαναβγούν στο δασικό δρόμο και κατηφορίσουν προς τον τερματισμό.

Μετά από 17,5 χλμ και 1000 περίπου μέτρα συνολικής υψομετρικής διαφοράς, ένας ένας οι αθλητές τερμάτισαν, έχοντας απολαύσει έναν, πραγματικά, ορεινό αγώνα δρόμου, με την Πάρνηθα να έχει φορέσει τα καλύτερα φθινοπωρινά της. Στον τερματισμό τους περίμεναν σαντουϊτσάκια, αναμνηστικά μετάλλια και μπλουζάκια. Στους τρεις πρώτους νικητές και νικήτριες απονεμήθηκαν κύπελλα.

Κατά μήκος της διαδρομής, υπήρχαν τέσσερις (4) σταθμοί υποστήριξης και διανομής υγρών στους αγωνιζόμενους, επανδρωμένοι από εθελοντές του Συλλόγου. Επίσης, η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από τους Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι τελευταίοι μερίμνησαν για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου τραυματισμού ή ατυχήματος, με τη διασπορά ομάδων στη διαδρομή και το στήσιμο κεντρικού σταθμού παροχής Α’ Βοηθειών στην εκκίνηση. Παρά το δύσκολο ανάγλυφο του βουνού, κατάφεραν την εξασφάλιση ασύρματης επικοινωνίας μεταξύ τους και με τους εθελοντές του Συλλόγου, με αποτέλεσμα ο συντονισμός να είναι αποδοτικός και χωρίς προβλήματα.

Μετά την εκκίνηση, εθελοντές του Συλλόγου κινήθηκαν σε όλη τη διαδρομή και την «καθάρισαν» από τη σήμανση του αγώνα και τα όποια σκουπίδια, ώστε μετά από 5 ώρες, ήταν σαν να μην πέρασε κανείς από εκεί.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να εκφράσουμε στην εθελοντική ομάδα που σηματοδότησε άψογα τη διαδρομή και κυρίως στον κ. Κώστα Λάββα που ανέλαβε το δύσκολο έργο του καθαρισμού της από πεσμένα δέντρα και της κοπής τους με αλυσοπρίονο, μια εβδομάδα πριν τον αγώνα.

Τέλος, ευχαριστούμε το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας για την υποστήριξή τους και την παραχώρηση της άδειας για τη διοργάνωση του αγώνα.

Ελπίδα μας το βουνό να είναι πάντα έτσι όμορφο και άκαυτο, για να το χαιρόμαστε όλοι, πεζοπόροι, αναρριχητές, δρομείς… κάθε χρόνο… πάντα…

 

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Κωνσταντίνος Καρδαράς