Contact

Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής)
Αλιάνθου 5 ΦΥΛΗ 13351
Τηλ.210-2411148
φαξ: 210-2412099
Κιν.6981005737, 6973693552

Tραπεζικός λογαριασμός Συλλόγου
EUROBAΝK ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 0026.0449.14.0200232769
ΙΒΑΝ : GR2402604490000140200232769
Όνομα ιδιοκτήτη λογαριασμού: Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής

Follow

Πέμπτη, Φεβρουάριος 27, 2020

«Οι δρόμοι ακολουθούν πάντα την ίδια διαδρομή» μου είχε πει κάποτε ένας αρχαιολόγος μόνο που φαντάζομαι πως και αυτός ο κανόνας, όπως όλοι άλλωστε, έχει τις εξαιρέσεις του. Ιδίως όταν τα τεχνικά μέσα και η χρήση της γης εξελίσσονται. Μέσα σε αυτές τις εξαιρέσεις πρέπει να εμπίπτουν και τα παλιά μονοπάτια που εξυπηρετούσαν πεζούς ή το πολύ γαϊδουροκαβαλάρηδες που πήγαιναν στα χωράφια τους, μια δραστηριότητα που έχει εκλείψει εδώ και καιρό στην ελληνική επικράτεια. Σήμερα τα μονοπάτια χρησιμεύουν στους επίδοξους και φανατικούς περιπατητές, στους λάτρεις της φύσης, σε αυτούς που τα διασχίζουν από ανάγκη μερικές φορές, για να σβήσουν φωτιές. Γιατί κατά τα άλλα δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσεγγίσει κανείς τις παλιές πεζούλες που στολίζουν ακόμη τις πλαγιές και των πιο εγκαταλελειμμένων περιοχών και μαρτυρούν την μέχρι πριν 50 χρόνια καλλιέργεια τους. Εκτός εάν πρόκειται να χτιστεί κάποιο εξοχικό . Αλλά τότε έχει προβλεφθεί να υπάρχει «πρόσβαση στον δρόμο» αλλιώς η αξία εκμετάλλευσης του οικοπέδου πέφτει κατακόρυφα.
 
Παρ’ όλο που σε άλλες χώρες τα μονοπάτια είναι ευκρινώς σηματοδοτημένα, προσπελάσιμα στο ευρύ κοινό και αποτελούν μια ευχάριστη Κυριακάτικη βόλτα για «όλη την οικογένεια» -δες παρέα υπό τις σημερινές δημογραφικές συνθήκες, σε εμάς τα πράγματα παραμένουν διαφορετικά. Εδώ το περπάτημα αποτελεί αναγκαστική κούρα υγείας μετά το by pass, σε σημείο που πραγματικά να αναρωτιέται κανείς για πιο λόγο να πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια αντί να αναζητήσει τις πιο βολικές εκδρομές σε χώρους οργανωμένους και άνετους: Σε ένα καφέ με ωραία θέα στο βουνό όπου το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει μέχρι την είσοδο π.χ.
 
Υπό το παραπάνω σκεπτικό το πρόγραμμα που εδώ και τρία χρόνια οργανώνει ο ΕΠΟΣ (Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος) Φυλής είναι απολύτως παράλογο. Παρά ταύτα, ξεκίνησε πριν τρία χρόνια με 18 συμμετοχές εθελοντών για να φτάσει φέτος τις 60. Αντικείμενο της δραστηριότητάς είναι ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των μονοπατιών σε απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας με στόχο να διασωθούν από την φθορά του χρόνου και να δοθούν στην χρήση των ορειβατών και όσων θέλουν να τα περπατήσουν.

Για το πρόγραμμα αυτό μας λέει η Πόπη Δηλαβεράκη, γραμματέας του ΕΠΟΣ Φυλής:

1. γιατί ξεκίνησε αυτή η δράση: Η διαπίστωση ότι κανένας επίσημος φορέας δεν ήταν «υπεύθυνος» για τον συστηματικό καθαρισμό των παραδοσιακών μονοπατιών ώστε να κρατηθούν ζωντανοί αυτοί οι δρόμοι, μας έφερε προ των ευθυνών μας ως σύλλογος που αναπτύσσει και διαδίδει την ορειβασία και ορεινή πεζοπορία. Διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι Δήμοι ασχολούνται να διασώσουν και να κρατήσουν ανοιχτά παραδοσιακά μονοπάτια, και όπου αυτό συνέβαινε, οι εντυπωσιακοί αριθμοί με τα πολλά μηδενικά σε ευρώ που συνόδευαν το έργο έκαναν κάθε απλό πολίτη να αναφωνεί «είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσα χρήματα για ένα μονοπάτι ?». Πειραματιστήκαμε λοιπόν από τη γνώση ότι στα παλιά χρόνια τις εργασίες συντήρησης ενός καλντεριμιού  αναλάμβαναν εκ περιτροπής οι κάτοικοι που το χρησιμοποιούσαν. Έτσι σκεφτήκαμε  να δοκιμάσουμε την παλιά «συνταγή εποχής» τότε που οι λέξεις «οικονομικά κονδύλια» ήταν άγνωστες και να προσκαλέσουμε όποιον προσέγγιζε με δική μας οπτική το ζήτημα της διάσωσης και διατήρησης των παραδοσιακών μονοπατιών : απλά και εθελοντικά. Όταν εξαγγείλαμε την πρόσκληση στην ιστοσελίδα και το έντυπο του Συλλόγου μας τα μόνα μας κίνητρα – εκτός από την ελπίδα – ήταν ένα φροντισμένο δεκαήμερο πρόγραμμα εναλλακτικών πρωτότυπων διακοπών με αξιοθέατα, κολύμπι, πεζοπορίες και …εργασία. .

2. ποιες περιοχές επελέγησαν και γιατί:  Ο σύλλογός μας έχει δουλέψει στην Αμοργό το 2006, όπου, εκτός από τον καθαρισμό του καλντεριμού Αιγιάλης – Χοζοβιώτισσας, έσωσε στην κυριολεξία από τον αφανισμό το πετρόχτιστο μονοπάτι από τη Χώρα ως τα Κατάπολα. Η χαρά όλων ήταν απερίγραπτη όταν κάτω από μεγάλα πουρνάρια και βάτα αποκαλύφθηκε μια παλιά βρύση! Έκτοτε τα μονοπάτια αυτά φιλοξενούν ορειβάτες πολλών συλλόγων που τα εντάσσουν στα προγράμματά τους και άλλους φυσιολάτρες. Στην Χάλκη το 2007 δουλέψαμε το μονοπάτι από τον Εμπορειό ως τον Πανορμίτη στην Πλαγιά. Στο μονοπάτι αυτό συναντήσαμε περίτεχνες ξερολιθιές, παλιές στέρνες με τα σημάδια στο μονολιθικό μαρμάρινο στόμιό τους από τα σχοινιά για την άντληση του νερού, πετρόχτιστες ιδιότυπες κατασκευές τις «κήφες» κομμάτια από αρχαίες μαρμάρινες επιγραφές εντοιχισμένες σε ξερολιθιές μέχρι να καταλήξει στο μοναστηριακό σύμπλεγμα του Πανορμίτη στην Πλαγιά . Η επιλογή της Νισύρου το 2008 έγινε με προτροπή τοπικού πολιτιστικού Συλλόγου και αρχιτέκτονα μέλους του Συλλόγου μας. Καθαρίστηκε το παλιό οδικό δίκτυο του νησιού που συνέδεε το Μανδράκι με την Ευαγγελίστρια και από εκεί τις τρεις διακλαδώσεις του : Ευαγγελίστρια – Εμπορειός, Ευαγγελίστρια – Νύφιος – Ηφαίστειο και Διαβάτης – Προφήτης Ηλίας. Στρωτά καλντερίμια με τμήματά τους δίπλα σε πέτρινες αγροικίες τις γνωστές «…….». Πρότυπα «βιοκλιματικά» συγκροτήματα όπως του Νύφιου που διαθέτει σπήλαιο αρχαίας και χριστιανικής λατρείας, στέρνες, αγροικίες, αλώνια,  μας τόνωσαν ηθικά και επιβράβευσαν τις επιλογές μας. Κάθε νησί κι ένας ξεχωριστός κόσμος. Γενικά, επιλέγονται μικρά νησιά με λίγους κατοίκους που έχουν πολύ μικρές πιθανότητες να επιλεχθούν από κάποιο ευρωπαϊκό κοινοτικό πρόγραμμα υλοποίησης τέτοιων δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα παλιοί δρόμοι να καταδικάζονται σε εξαφάνιση επειδή δεν χρησιμοποιούνται και ο μόνος τρόπος να διατηρηθούν είναι αυτός που τους κράτησε ζωντανούς ως τις μέρες μας : η χρήση τους από τους ανθρώπους . Ύστερα από προτάσεις μελών και φίλων του Συλλόγου, επιλέχτηκαν μονοπάτια σε νησιά που διαθέτουν παραδοσιακά καλντερίμια και σήμερα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τους ορειβάτες – πεζοπόρους ως τμήματα μιας αξιόλογης πεζοπορικής διαδρομής.

3. ποια η αντίδραση του ντόπιου κόσμου: Η συνήθης αντίδραση του ντόπιου πληθυσμού ήταν - με μια πρώτη ματιά - ελαφρώς αδιάφορη και οφειλόταν κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης. Όταν στην πορεία της εργασίας οι απλοί άνθρωποι συνειδητοποιούσαν τι κάναμε και μάλιστα χωρίς αμοιβή, μας πλησίαζαν με μεγάλο ενδιαφέρον που έπαιρνε τη θέση της αρχικής επιφυλακτικότητάς τους. Το πιο ζεστό και έκδηλο ενδιαφέρον έδειξαν οι κάτοικοι της Νισύρου οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώσαμε στο νησί.

4. τι υποστήριξη έχει βρει ο σύλλογος: Συνήθως οι εμπλεκόμενοι Δήμοι διευκολύνουν την οργάνωση των προγραμμάτων, συνεργάζονται με τα αρμόδια στελέχη του συλλόγου, φιλοξενούν σε κάμπινγκ (όπου υπάρχει) ή  κατάλληλους χώρους ή σε ξενώνες τους εθελοντές, διευκολύνουν την παρουσίαση των πολιτιστικών εκδηλώσεων  που παρουσιάζουμε στο νησί και επιβραβεύουν με διάφορους τρόπους τους εθελοντές.

5. τι άνθρωποι συμμετέχουν: Με μια λέξη: υπέροχοι. Με διαφορετική μόρφωση, προσωπικότητα και επαγγελματική δραστηριότητα, δικηγόροι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, αρχιτέκτονες, καλλιεργημένοι, ευαίσθητοι και κυρίως συνειδητοποιημένοι για το πόσο σημαντικό θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς. Το αυξημένο ποσοστό συμμετοχών χρόνο με το χρόνο είναι η αυταπόδεικτη επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Την πρώτη φορά που λειτούργησε αυτό το πρόγραμμα στην Αμοργό ανταποκρίθηκαν 29 άνθρωποι και εμείς το θεωρήσαμε θρίαμβο. Το επόμενο καλοκαίρι την Χάλκη ήρθαν 46, η παρέα μεγάλωνε και οι άνθρωποι «έδεσαν» μεταξύ τους με μια υπέροχη χημεία ! Δημιουργήθηκαν φιλίες, έζησαν όμορφες στιγμές σε μια ομαδική και εποικοδομητική καλοκαιρινή περίοδο. Αυτοί οι άνθρωποι έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας. Φέτος, στη Νίσυρο το ενδιαφέρον υπήρξε μεγαλύτερο με 67 συμμετοχές. Άρα ταιριάζει η ρήση «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»

6. πως εξηγεί την αύξηση του αριθμού των εθελοντών: Το ενδιαφέρον των ανθρώπων που βλέπουν ότι υπάρχει τρόπος, χωρίς να ξοδευτούν χιλιάδες ευρώ, να προσφέρουν για το κοινό καλό είναι συνεχώς αυξανόμενο. Οι «πρωτοπόροι» της Αμοργού με τα κείμενα από τις εντυπώσεις που δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα μας λειτούργησαν σαν σπορά. Εξ ίσου σοβαρό ρόλο στην αυξανόμενη συμμετοχικότητα κατέχει η ανάγκη για επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων με τα ίδια ενδιαφέροντα και ευαισθησίες.  Τα άτομα που συμφωνούν με την προσπάθεια και είναι διατεθειμένοι να εισπράξουν την άδολη χαρά της προσφοράς κυκλοφορούν ανάμεσά μας κι ίσως κι οι ίδιοι να μην το ξέρουν. Εμείς απλώς τους προτείνουμε να έρθουν στην ομάδα μας. Η πρότασή μας, εκτός από την ειλικρίνεια, περιλάμβανε απλά κι ευχάριστα πράγματα : επισκέψεις στα αξιοθέατα του νησιού, αρχαιολογικούς τόπους, αξιόλογα μοναστήρια, κάστρα, παραδοσιακούς οικισμούς χωρίς να παραλείπεται το καθημερινό κολύμπι στις παραλίες των νησιών. Όλα τα προηγούμενα εναλλάσσονται με πεζοπορίες στα μονοπάτια του νησιού και συμμετοχή σε παραδοσιακές εκδηλώσεις. Είναι αρκετά για μικρές δημιουργικές καλοκαιρινές διακοπές κι η συνταγή αποδείχτηκε απλή και επιτυχημένη. Λειτούργησε στο σύνολό της σαν μια «ψαγμένη» πρόταση πρωτότυπων διακοπών.

7. πως χρηματοδοτείται το έργο: Η κατανοητή σήμερα έκφραση : «με αυτοχρηματοδότηση» είναι μια εύκολη απάντηση, χωρίς χρηματοδοτήσεις όμως είναι η πραγματική απάντηση. Ο Σύλλογος εξασφαλίζει σημαντικές εκπτώσεις για τις μετακινήσεις των εθελοντών από τις ναυτιλιακές εταιρείες, και επιτυγχάνει από τους εμπλεκόμενους Δήμους αντισταθμιστικά οφέλη για τους συμμετέχοντες που αφορούν τη διαμονή και τις μετακινήσεις τους. Με μια μικρή εισφορά για τους συμμετέχοντες ύψους 20-30 ευρώ για όλο το πρόγραμμα, αγοράζονται και ανανεώνονται εργαλεία και αναλώσιμα που αφορούν τις εργασίες. Στην επιλογή του επόμενου προορισμού μας, σοβαρό κριτήριο θα είναι οι καλύτερες παροχές. για τους εθελοντές μας (αξιοπρεπής διαβίωση, άλλες παροχές κλπ.).

8. τι συνεργασίες έχουν επιτευχθεί με άλλους φορείς: Η γνωστοποίηση αυτής  της δραστηριότητας μας έφερε μηνύματα ενδιαφέροντος για συνεργασία από άλλες εθελοντικές οργανώσεις όπως η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος κ.ά. Ευελπιστούμε σε διευρυμένες συνεργασίες για νέες προτάσεις που θα περιλαμβάνουν παρόμοιους προορισμούς με αυτούς που με επιτυχία έχουν οργανωθεί έως σήμερα. Είμαστε ανοιχτοί για κάθε συνεργασία που θα μας προταθεί στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή στο fax 210-9201470 ή στο τηλέφωνο του συλλόγου 210-2411148.