Ο Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ (Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλήςδραστηριοποιείται στο χώρο του βουνού από το 2000. Έχει την έδρα του στη Φυλή, στους πρόποδες της Δυτικής Πάρνηθας. Ασχολείται με όλες τις μορφές ορειβασίας, όπως ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση και αναβάσεις σε βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού, συντήρηση μονοπατιών, διάνοιξη νέων διαδρομών. Καταφέρνει έτσι, να διαδώσει την Ορειβασία και να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο του βουνού, αλλά και να προσφέρει την ικανοποίηση της επιτυχούς ανάβασης σε μια κορυφή για πιο απαιτητικούς ορειβάτες. Αναπτύσσει την Αγωνιστική Αναρρίχηση, την Τοξοβολία σε ικανό βαθμό, με ιδιόκτητο εξοπλισμό και οι αθλητές του συμμετέχουν σε πανελλήνιους αγώνες Τοξοβολίας και αγωνιστικής αναρρίχησης.

Κάθε χρόνο οργανώνει Σχολές Χειμερινού Βουνού και Αναρρίχησης Βράχου με επιδοτούμενα από το Σύλλογο δίδακτρα για να δώσει την ευκαιρία σε νέους κυρίως ορειβάτες να καταρτιστούν και να εκπαιδευτούν, ώστε να έχουν γνώση στο βουνό για να προάγεται η ορειβασία με σωστό τρόπο στη χώρα μας. Οι Σχολές που οργανώνει είναι αναγνωρισμένες από την ΕΟΟΑ, με εκπαιδευτές που κατέχουν την πιο σύγχρονη γνώση σε θέματα ασφάλειας και εκπαίδευσης στο βουνό. Εχει κάνει σημαντικές αναβάσεις στα εξής ψηλά βουνά: Αραράτ (5.137 μ.) στην Τουρκία, Αραγκάτς στην Αρμενία, Καζμπέκ στη Γεωργία (πρώτη ελληνική ανάβαση), Pico del Teide στην Τενερίφη, Bolivar και Humboldt στην Βενεζουέλα, στο Καριχουαράτζο, και Cotopaxi (5.897 μ.) και υψηλότερη κορυφή στον Ισημερινό (Ecuador), στο Καλαπατάρ των Ιμαλαϊων στο Νεπάλ, στο πέρασμα Mayali της Β.Ινδίας, στο mount Kenya στην Κένυα της Αφρικής, στην ψηλότερη κορυφή των Αλτάϊ της Μογγολίας (πρώτη ελληνική ανάβαση) και σε όλες τις σημαντικές κορυφές των Βαλκανίων. Είναι μέλος της Ε.Ο.Ο.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης) και της Ε.Φ.Ο.Τ. (Ελληνική Φίλαθλος Ομοσπονδία Τοξοβολίας).

Έκδοση περιοδικού

Εκδίδει κάθε εξάμηνο το περιοδικό ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, στο οποίο περιλαμβάνονται άρθρα των μελών του, το πρόγραμμα αναβάσεων και λοιπές πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες του συλλόγου. Το περιοδικό διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ.

Πυροφύλαξη

Συνεργάζεται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φυλής. Κάνει συστηματικές πυροφυλάξεις από το πυροφυλάκειο του βουνού Φυλής στη βάρδια 19:30-23:30, συμπληρώνοντας την προσπάθεια των υπόλοιπων φορέων για τη διαφύλαξη του Εθνικού μας Δρυμού. Οργανώνει ομάδες πυροφυλάκων για την εθελοντική Πυροφύλαξη της Δυτ. Πάρνηθας, επιβραβεύοντας τους εθελοντές με τις περισσότερες πυροφυλάξεις στο τέλος του χρόνου, με δωρεάν συμμετοχές σε τριήμερες και διήμερες αναβάσεις.Ο Σύλλογος είναι μέλος των Εθελοντικών Οργανώσεων της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας του ΥΠΕΣΔΑ. Προσπαθεί να καλλιεργήσει το πνεύμα του εθελοντισμού και της προσφοράς, δίνοντας πρωτοβουλίες και υπευθυνότητες σε ανθρώπους με ιδέες και με διάθεση να συμμετέχουν πιο ενεργά στις δραστηριότητες του, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την προσφορά τους κάθε χρόνο. Από το καλοκαίρι του 2007 οργανώνει ομάδες πυροφύλαξης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, από το πυροφυλάκιο του βουνού Φυλής.

Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών

Διοργανώνει συντήρηση και καθαρισμό μονοπατιών στην Πάρνηθα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και με άλλους Ορειβατικούς Συλλόγους, μεριμνώντας έμπρακτα για τη διατήρηση της ορεινής φύσης. Με την εθελοντική προσφορά μελών και φίλων του έχει καθαρίσει μονοπάτια στην Αμοργό, στη Χάλκη, στη Νίσυρο, στη Σίκινο, τη Βόρεια Τήνο, την Ανάφη καθώς και στην Κρήτη, Νότιο Πήλιο. Καθάρισε, σήμανε και συντηρεί τη σήμανση σε σημαντικό αριθμό μονοπατιών στη Δυτική κυρίως Πάρνηθα, συμβάλλοντας έτσι έμμεσα στη διάδοση της Ορειβασίας σε νέους ορειβάτες.

Πολιτισμός

Στον τομέα του Πολιτισμού (έννοια απολύτως συνυφασμένη με τον αθλητισμό) ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής έχει μια σημαντική και μεστή πορεία από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Έχει φιλοξενήσει στο Θέατρο Πηγών Αρχαίας Φυλής στην Πάρνηθα το Θεατρικό του Παντείου Πανεπιστημίου σε σκηνοθεσία Κίτης Αρσένη «Από τον Αριστοφάνη, στον Κατσαϊτη και στον Μπρέχτ» και έχει παρουσιάσει στην Πλατεία Δημαρχείου Φυλής τη Θεατρική ομάδα του Τ.Ε.Ι. Αθήνας σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κοντούλη.Έχει οργανώσει αφιέρωμα στον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και έχει οργανώσει διήμερο αφιέρωμα στη Σκιάθο συνδυασμένο με πεζοπορία, στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Οργάνωσε αφιέρωμα για τον ποιητή Νίκο Καββαδία και τον Νίκο Γκάτσο. Οργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα τους φυσικούς θησαυρούς της πατρίδας μας. Διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Φυλής, με μεγάλη επιτυχία την παρουσίαση του βιβλίου των Ν.Νέζη και Δ.Γιώτα «Πάρνηθα» και του βιβλίου του Δ.Καλλιέρη «Τα προνόμια του δερβενίου της Φυλής και ο αγώνας για την εθνεγερσία». Δημιούργησε Κινηματογραφική Λέσχη από το 2006 έως το 2008 και παρουσίασε σημαντικές ταινίες όπως: την ταινία–ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» με την παρουσία και του σκηνοθέτη κ.Φίλιππου Κουτσαύτη καθώς και τις ταινίες «Άνοιξη, Φθινόπωρο, Χειμώνας και πάλι Άνοιξη», «Τα ρόδινα ακρογιάλια» κ.ά. Οργανώνει προβολές από τις αποστολές που έχει ολοκληρώσει σε ψηλά βουνά του κόσμου, συνδυασμένες πάντα με μουσική και γεύσεις των μακρινών αυτών τόπων. Οργανώνει σεμινάρια πρώτων βοηθειών στο βουνό για τα μέλη του, Προσανατολισμού και Μετεωρολογίας, Στρογγυλό τραπέζι για την ψυχολογία της ορειβατικής ομάδας. Συνειδητές και ασυνείδητες διεργασίες.