Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Βοιωτία: Λαφύστιο – φαράγγι της Κρύας - ποτάμι της Έρκυνας – Λειβαδιά (διάσχιση)
 

4/12

Βοιωτία: Λαφύστιο – φαράγγι της Κρύας - ποτάμι της Έρκυνας – Λειβαδιά (διάσχιση)lafistio gorge 1130f

O ποταμός της Έρκυνας πηγάζει από το νότιο τμήμα της Λιβαδειάς, διασχίζει το κέντρο της πόλης και εκβάλλει στον Βοιωτικό Κηφισό. Η περιοχή των πηγών του ποταμού, γνωστή ως Κρύα, είναι φυσικό πάρκο, που βρίσκεται στην έξοδο φαραγγιού και αποτελεί τόπο αναψυχής και περιπάτου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η ροή του ποταμού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Έρκυνας με τη Περσεφόνη. Από τότε στα νερά της έρχονταν να λουστούν  οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

Αναχώρηση 07:00 για το χωριό Λαφύστιο της Βοιωτίας (270μ.) απ όπου ακολουθούμε το λιθόστρωτο μονοπάτι μήκους 2,5 χλμ. που οδηγεί στο ομώνυμο παλιό χωριό, σήμερα εγκαταλελειμμένο. Προσπερνάμε απ’ την εκκλησία του παλιού Λαφύστιου, αφιερωμένη στην Παναγία και κατευθυνόμαστε από μονοπάτι προς το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στα 920μ. υψόμετρο. Συνεχίζοντας, φθάνουμε στην περιοχή Γαρδαβίτσα μέσα σε πυκνό πευκόδασος.

bridge 5d07dΑπό εκεί, κατευθυνόμαστε προς την Αγία Ιερουσαλήμ (600μ.), ένα εντυπωσιακό εκκλησάκι κυριολεκτικά φωλιασμένο μέσα στους βράχους σε σημείο με μοναδική θέα. Συνεχίζουμε κατεβαίνοντας μέσα απ’ το φαράγγι της Κρύας, βαδίζοντας παράλληλα με το ποτάμι της Έρκυνας. Φτάνουμε στο τρίχινο γεφύρι μέσα στο υποβλητικό, άγριο τοπίο του φαραγγιού και καταλήγουμε στο βυζαντινό κάστρο της Λειβαδιάς που καλύπτεται από πυκνό πευκοδάσος και στολίζεται με δυο μικρές εκκλησίες. Η πεζοπορία μας τελειώνει στις πηγές της Κρύας στην πόλη της Λειβαδιάς (200μ.υψόμετρο).

Ω.Π.: 6, Υ.Δ.: +650 -700, Β.Δ.:1

Συντονιστές: Γιώργος Αυγέρης & Χαρά Γρηγοριάδου