Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Πάρνηθα: Φυλή – πηγή Ρουμάνι – Άγιος Πέτρος – πηγή Πλατάνας – Ξούλιζα - Παλιομήλεσι (διάσχιση)
 

Σάββατο 22/10

Πάρνηθα: Φυλή – πηγή Ρουμάνι – Άγιος Πέτρος – πηγή Πλατάνας – Ξούλιζα - Παλιομήλεσι (διάσχιση)

Μια διάσχιση της Πάρνηθας στο αναβιωμένο παλιό μονοπάτι, από Ν προς ΒΑ κατεύθυνση (μωβ τετράγωνο). Μια απαιτητική διάσχιση για δυνατούς πεζοπόρους!

Αναχώρηση 07:00 με πούλμαν από την αφετηρία του Συλλόγου μας για το πάρκινγκ των αναρριχητικών πεδίων της Φυλής (400μ.υψόμετρο) απ’ όπου ξεκινάμε την πεζοπορία μας ακολουθώντας τη σήμανση του μωβ τετραγώνου καθ΄όλη τη διαδρομή μας.

Το μονοπάτι ακολουθεί ανηφορική πορεία ως την πηγή Ταμίλθι (700μ.) ακολουθώντας τη σήμανση με το μωβ τετράγωνο. Συνεχίζουμε μέσα σε δασωμένο τοπίο, διασχίζουμε το ρέμα Μποντιά και φτάνουμε στην Αγία Παρασκευή. Ακολούθως κατευθυνόμαστε προς την περιοχή Ρουμάνι με την ομώνυμη πηγή της και συνεχίζουμε ανηφορική πορεία προς το Πλατύ Βουνό ( 1.171μ.) όπου πλέον το τοπίο γίνεται αλπικό, με υπέροχη θέα προς ολόκληρη την Πάρνηθα. Κατεβαίνουμε σε περιφερειακό χωματόδρομο και σε 600 μ. φτάνουμε στο διάσελο Πανός όπου αρχίζει πλούσιο ελατόδασος. Περνώντας από τις πηγές Πλατάνα και Σκίπιζα φτάνουμε στο πυροφυλάκιο του ΕΔΑΣΑ κάτω απ’ την κορυφή Καράβολα στο πιο ψηλό σημείο της διαδρομής μας (1.200μ.) με θέα προς τον Ευβοϊκό και τα όρη της Εύβοιας (Δίρφη, Ξεροβούνι κλπ.). Συνεχίζοντας κατηφορικά σε μονοπάτι που διασχίζει ένα από τα πιο πυκνά ελατοδάση της Πάρνηθας και αφού περάσουμε και το εκκλησάκι και την πηγή του Αγίου Πέτρου στη συνέχεια φτάνουμε στη θέση Μόλα με τα υπέροχα λιβάδια (1.040μ.). Συνεχίζουμε σε μονοπάτι ανάμεσα σε πεύκα, έλατα και πλατάνια, διασχίζουμε τη θέση Ξούλιζα και τον Τρύπιο Πλάτανο και κατευθυνόμαστε προς το Παλιομήλεσι που αποτελεί και το τέρμα της διαδρομής μας. Επιβιβαζόμαστε σε λεωφορείο το οποίο μας μεταφέρει στην αφετηρία μας  Ω.Π. : 9, Υ.Δ.: 770, Β.Δ.: 2 (20χλμ.)

Συντονίστρια: Χρυσούλα Γούτσου