Πρόγραμμα Πεζοποριών και Αναβάσεων

Μπέλες, κορυφή Σιδηρόπετρα (2.031μ.) & πεζοπορίες. Λίμνη Κερκίνη, πεζοπορία στο ανατολικό ανάχωμα. Θερμά λουτρά Σιδηροκάστρου.Οχυρά Ρούπελ Αποκριάτικα δρώμενα & κούλουμα
 

24-27/2 

Μπέλες, κορυφή Σιδηρόπετρα (2.031μ.) & πεζοπορίες. Λίμνη Κερκίνη, πεζοπορία στο ανατολικό ανάχωμα. Οχυρά Ρούπελ  Θερμά λουτρά Σιδητοκάστρου. Αποκριάτικα δρώμενα & κούλουμα

Η λίμνη Κερκίνη γεννήθηκε το 1932 από τη δημιουργία ενός φράγματος του ποταμού Στρυμόνα και έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο. Συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας . Προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε περίπου 300 είδη πουλιών: Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και τα γριβάδια.

Παρασκευή: Αναχώρηση 16:00 για το Σιδηρόκαστρο Σερρών όπου όλες οι διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο των Λουτρών Σιδηροκάστρου με δυνατότητα θερμών λουτρών καθημερινά.

Σάββατο:

Εύκολη πορεία: Από το χωριό Άνω Πορόϊα κι από το εκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (400μ. υψόμετρο) στις παρυφές του όρους Μπέλλες αρχίζει η ανάβασή μας και φτάνει στη γερμανική βρύση στο πλάτωμα Μαβί Γκιόλ (1.100μ.) με όμορφη θέα. Η διαδρομή κινείται σε δάσος φυλλοβόλων δέντρων, περνά από ένα πολυβολείο κι επιστρέφει στα Άνω Πορόϊα από άλλο μονοπάτι (κυκλική) Ω.Π.: 5-5.30, Υ.Δ.: 720, Β.Δ.: 1+ (11χλμ.) και φαγητό στο χωριό.

Δύσκολη πορεία: Φτάνουμε οδικώς στον Άγιο Ραφαήλ Νεοχωρίου απ όπου με φορτηγό θα μετακινηθούμε μέχρι το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου (340μ.). Από το σημείο αυτό αρχίζει η ανάβασή μας μέχρι τα 1400μ. υψόμετρο όπου υπάρχει βρύση με νερό και καλύβα για στάση. Από το σημείο αυτό όποιος επιθυμεί μπορεί να επιστρέψει στο Νεοχώρι. Η διαδρομή μας συνεχίζεται και σε 1.30-2 ώρες ακόμη ανάβασης θα βρεθούμε στην κορυφή του όρους Μπέλλες, την Σιδηρόπετρα ή Καλαμπάκα (2.031μ.). Μια απαιτητική ανάβαση που θα μας αποζημιώσει με την υπέροχη θέα της! Ω.Π.: 8-9, Υ.Δ.: 1690, Β.Δ.: 3 (ή 6 με χιόνι & απαραίτητο εξοπλισμό χειμερινού βουνού)  (14χλμ.) 

Κυριακή: Μια ημέρα αφιερωμένη στην λίμνη Κερκίνη: Φτάνουμε στο Λιθότοπο, χωριό χτισμένο νότια της λίμνης και με θέα σ’αυτή. Θα ακολουθήσει βαρκάδα και ξενάγηση με παρατήρηση πουλιών για περίπου μία ώρα. Στη συνέχεια παρόχθια πεζοπορία κατά μήκος του ανατολικού αναχώματος της λίμνης έχοντας τη γαλήνια εικόνα της δίπλα μας μέχρι το Λιμνοχώρι (7,5χλμ.) ή μέχρι το Μεγαλοχώρι (11,5χλμ.) και αντίστοιχα 3 ή 4,30 ώρες πορείας. Επιστροφή με το πούλμαν στο Λιθότοπο όπου φαγητό με θέα τη λίμνη.

Το απόγευμα συμμετοχή σε αποκριάτικα δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή.

Καθαρή Δευτέρα: Επίσκεψη στα Οχυρά Ρούπελ στις 08:30 το πρωί και ξενάγηση από τον κ.Γιώργο Τάτσιο, τ.αξιωματικό. Το θρυλικό οχυρό Ρούπελ στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι το μεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της αμυντικής Γραμμής Μεταξά, έναντι στην επέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι στοές του οχυρού είναι επισκέψιμες και λειτουργεί μουσείο στο χώρο.  

Στη συνέχεια κι εφόσον το επιτρέπει ο χρόνος, σύντομη στάση για κούλουμα (πιθανόν στο Λαγγαδά) καθ’ οδόν για την επιστροφή.

Συντονιστές: Δημήτρης Γιαννακούρας & ένα μέλος του Δ.Σ.