Contact

Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής)
Αλιάνθου 5 ΦΥΛΗ 13351
Τηλ.210-2411148
φαξ: 210-2412099
Κιν.6981005737, 6973693552

Tραπεζικός λογαριασμός Συλλόγου
EUROBAΝK ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 0026.0449.14.0200232769
ΙΒΑΝ : GR2402604490000140200232769
Όνομα ιδιοκτήτη λογαριασμού: Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής

Follow

Παρασκευή, Αύγουστος 07, 2020
Επτάνησα: Κεφαλονιά. Αίνος (1.628μ.), Αγία Δυνατή (1.131μ.) Πεζοπορίες στο Φισκάρδο, στην Άσσο. Ληξούρι. Σπήλαια Δρογγαράτης και Μελισσανης. Canyoning στο σπήλαιοβάραθρο των Αγίων Θεοδώρων
Επτάνησα: Κεφαλονιά. Αίνος (1.628μ.), Αγία Δυνατή (1.131μ.) Πεζοπορίες...

Παρ.28/8 - Τετ.2/9

*Οι εύκολες πορείες προτείνονται για αρχαρίους

Κρατήσεις: υπάρχουν ακόμη λίγες διαθέσιμες θέσεις

Παρασκευή 28/8: Αναχώρηση στις 06:00 το πρωί από την αφετηρία του Συλλόγου για Κυλλήνη και επιβίβαση στο πλοίο με προορισμό τον Πόρο και από εκεί μεταφορά [ ... ]

Περισσότερα...
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Ιερά Μονή Δαφνίου ή/και πεζοπορία στο Ποικίλο όρος.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ. Ιερά Μονή Δαφνίου ή/και πεζοπορία στο Ποικίλο ...

Σαβ.12/9

Συνάντηση 08:00 στην είσοδο του Ψ.Ν.Α. Πεζοπορία προς το δάσος Δαφνίου, στη συνέχεια προς τον οικισμό Αφαία, στο ναό Αφροδίτης περιοχής Αφαίας, μικρή κυκλική παράκαμψη για τη θέα προς το Σκαραμαγκά και την Σαλαμίνα. Από το σημείο του ναού Αφροδίτης αλλαγή πορείας [ ... ]

Περισσότερα...
Όλυμπος: Μύτικας (2.918μ.), Πεζοπορίες: Δάσος Ζηλνιάς, Σπηλιά Ιθακήσιου, Παλαιός Άγιος Διονύσιος. Ενιππέας
Όλυμπος: Μύτικας (2.918μ.), Πεζοπορίες: Δάσος Ζηλνιάς, Σπηλιά Ιθακήσιο...

Παρ.25/9 - Κυρ.27/9

*Οι πορείες της Ομάδας Β’ προτείνονται για αρχαρίους

Παρασκευή: Αναχώρηση 16:00 για την Γκρίτσα Λιτοχώρου όπου η διανυκτέρευση σε ξενώνα ή με σκηνές στην παραλία.

Ομάδα Α’Σάββατο: Από την θέση Γκορτσιά  (1.100μ.), αρχίζει η ανάβαση από καλογραμμένο [ ... ]

Περισσότερα...
Όλυμπος: «Κόψη Σκολιού», Σκολιό (2.905μ.), Μύτικας (2.917μ.)
Όλυμπος: «Κόψη Σκολιού», Σκολιό (2.905μ.), Μύτικας (2.917μ.)...

Παρ.25/9 - Κυρ.27/9

Παρασκευή: Αναχώρηση 16:00 για το χωριό Βροντούς βόρεια του Ολύμπου. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ.Βροντούς με υπνόσακους στον περίβολο του καταφυγίου.

Σάββατο: Νωρίς το πρωί αναχώρηση με αγροτικά από δασικό δρόμο για το σημείο στο ρέμα Ναούμ [ ... ]

Περισσότερα...

2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στη Φυλή:

Η αγάπη για την αναρρίχηση μας ενώνει!

Οι διαδρομές μας στον κάθετο κόσμο των βράχων είναι μοναχικές, αλλά και συντροφικές συνάμα. Μόνος δοκιμάζεται κανείς στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί πάνω σ’ έναν κρύο, σαθρό ή απελπιστικά λείο στο άγγιγμα βράχο, όμως δεμένος με τους σχοινοσυντρόφους του στην άλλη άκρη του σχοινιού. Όλοι με παρέα την αγάπη για το σκαρφάλωμα αχόρταγη· αγάπη που θέλει κι άλλα βράχια κι άλλα βουνά και πιο απαιτητικές διαδρομές και ανεξερεύνητα πεδία. Μια αγάπη όμως που μπορεί και ανατροφοδοτείται στην καθημερινότητά μας, εδώ που ζούμε πολλοί, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, στην Αττική.

Τι προνόμιο, να έχουμε δίπλα στην πόρτα μας τόσα όμορφα και διαφορετικά μεταξύ τους πεδία· να συναντιόμαστε συχνά σ’ αυτά και να τα μοιραζόμαστε μεταξύ μας, όλοι εμείς που κάτι ψάχναμε και το βρήκαμε στα βράχια των βουνών. Και τι χαρά να τα γνωρίζουμε και σε άλλους, μεγάλους ή μικρούς, που κάτι τους τράβηξε στη φύση. Εκεί όπου δεν υπάρχουν οι αστικές κατηγοριοποιήσεις του μυαλού βάσει ικανοτήτων, προέλευσης, ηλικίας (εκτός βέβαια αν τις φέρουμε εμείς μαζί μας)· εκεί όπου υπάρχει μόνο η επαφή με τη φύση, τον εαυτό και τους άλλους.

Κάπως έτσι σκεπτόμενοι στον Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής αφοσιωθήκαμε στην ιδέα ενός φεστιβάλ, του πρώτου  στην Αττική, με εφαλτήριο τη γειτονιά μας και το πλήθος των πεδίων της στη δυτική Πάρνηθα, που ουσιαστικά συγκροτούν ένα μεγάλο φυσικό αναρριχητικό πάρκο. Μια ομάδα που απαρτιζόταν κυρίως από αναρριχητές, αλλά και φίλους του βουνού και του εθελοντισμού, ριχτήκαμε σε μια προσπάθεια να μοιραστούμε τα αγαπημένα μας βράχια με άλλους, να φέρουμε την ελληνική αναρριχητική κοινότητα για ένα Σαββατοκύριακο σε αυτά, αλλά και να τα γνωρίσουμε σε νέους ανθρώπους, μαζί βέβαια με την αναρρίχηση βράχου...

Έτσι κι έγινε και την άνοιξη του 2015 διοργανώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στη Φυλή, το οποίο αποδείχθηκε μια μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης που έλειπε από την Αθήνα! Η  υποδοχή ήταν ενθουσιώδης, τόσο από τον αναρριχητικό κόσμο όσο και από το ευρύ κοινό, ο  απολογισμός από την οργανωτική ομάδα θετικός και η ιδέα το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός και να επαναληφθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά μάς βρήκε όλους σύμφωνους. Συζητήσαμε τους παράγοντες της επιτυχίας, τα λάθη ή τις παραλείψεις μας, καταστρώσαμε νέα σχέδια και ξεκινήσαμε νωρίτερα αυτή τη φορά, ώστε να είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για την επόμενη άνοιξη.

Με πρόγραμμα εμπλουτισμένο και με παράλληλες δραστηριότητες στην περιοχή των αναρριχητικών πεδίων (διαδρομές viaferrata, πεζοπορίες, canyoning, ποδήλατο βουνού κτλ.), αλλά και το απαιτητικό εγχείρημα της δημιουργίας νέων αναρριχητικών πεδίων στην περιοχή και εγκαινιασμού τους στα πλαίσια του Φεστιβάλ, ανέβασαν τον πήχη οργανωτικά. Η μακρά περίοδος της προετοιμασίας ήταν κουραστική, αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε. Στις 16 & 17 Απριλίου 2016, οι βράχινοι σχηματισμοί της Φυλής έγιναν πόλος έλξης για 1000 περίπου λάτρεις της αναρρίχησης, του βουνού, της φύσης και της περιπέτειας!

Στο 2ο Φεστιβάλ Αναρρίχησης στη Φυλή συμμετείχαν αναρριχητές σκαρφάλωσαν στα πεδία της περιοχής, διαγωνίστηκαν σε αναρριχητικό μαραθώνιο, παρακολούθησαν παρουσιάσεις εκπαιδευτών αναρρίχησης, επισκέφθηκαν έκθεση φωτογραφίας από τα αρχεία της Ε.Ο.Ο.Α., παρακολούθησαν αναρριχητική ταινία και γιόρτασαν όλοι μαζί κάτω από τα φωτισμένα βράχια! Παράλληλα, τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, πολλά παιδιά και νέοι κατέφθασαν με τις παρέες ή τις οικογένειές τους τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, για να γνωρίσουν την αναρρίχηση βράχου με την καθοδήγηση εκπαιδευτών στο πεδίο «ΕΠΟΣ Φυλής».

Λειτουργικά η διοργάνωση στηρίχθηκε για μια ακόμη φορά στους 150 περίπου εθελοντές, μέλη και φίλους του Συλλόγου, κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής. Τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης και με τη θερμή υποστήριξη του Δήμου Φυλής και της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής.

Σημαντική για τη διοργάνωση ήταν η συνδρομή μεγάλων, αλλά και μικρών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ορειβασίας και της αναρρίχησης και συμμετείχαν με προϊοντικές κυρίως χορηγίες· πρόσφεραν δώρα που κληρώθηκαν στους συμμετέχοντες, επιβράβευσαν με αναμνηστικά τους εθελοντές και με έπαθλα τους νικητές του αναρριχητικού μαραθωνίου.

Ήταν μια μεγάλη και απαιτητική διοργάνωση, που διεξήχθη από εθελοντές. Βασίστηκε στον χρόνο και στο μεράκι των μελών της οργανωτικής ομάδας του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής· στην προσφορά επαγγελματιών μελών και φίλων του συλλόγου και της αναρρίχησης, που βοήθησαν αφιλοκερδώς τόσο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας όσο και της διεξαγωγής του φεστιβάλ· στην παρουσία απλών εθελοντών που με ενθουσιασμό καθοδήγησαν επισκέπτες και συμμετέχοντες τις δύο ημέρες του φεστιβάλ· στους εκπαιδευτές, βοηθούς εκπαιδευτές και αναρριχητές, που αν και προερχόμενοι από πλήθος ορειβατικών συλλόγων -και εκτός Αθηνών-, μοιράζονται το ίδιο πάθος και έτσι αφιέρωσαν ανιδιοτελώς από ένα τετράωρο έως και τις δύο ημέρες από το Σαββατοκύριακό τους, για να μοιραστούν την αγάπη τους για την αναρρίχηση βράχου και το βουνό με νέους ανθρώπους...

Η αναρρίχηση βράχου διακρίνεται από μοναχικότητα, αλλά παραμένει ένα βαθιά συντροφικό άθλημα. Δεν είναι μόνο η εμπιστοσύνη που προϋποθέτει, καθώς ο αναρριχητής αφήνεται στα χέρια του σχοινοσυντρόφου του· είναι η ύψιστη χαρά να μοιράζεται την αγάπη για τα βράχια με τη συντροφιά του στην αγκαλιά της φύσης. Μακάρι κάποιοι μικροί ή μεγάλοι νέοι φίλοι του βουνού και της φύσης να ένιωσαν το πρώτο της σκίρτημα στο φεστιβάλ μας!

Για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ εργάστηκαν εθελοντικά οι:

Επαγγελματίες: Τάσος Αλεξανδρόπουλος (μαγνητοσκόπηση, βίντεο), Έρρικα Μίλντεϊκ (γραφιστικά), Γιώργος Εξουζίδης (τεχνική κάλυψη), Χάρης Λαμπίρης - Κυριάκος Σεραφειμάκης (μουσική βίντεο), Studio 3 (ηχογράφηση μουσικής), Λευτέρης Ελευθερίου (ηλεκτρονικό μπάννερ, εναέριες λήψεις), Ξενοφώντας Φλώρος (φωτογραφική κάλυψη), Γιώργος Χαζίρης (φωτογραφία αφίσας), Νίκος Τσιάρας - Νικκάλ (DJs), Λήδα Δροσινού (μεταφράσεις). 

Εκπαιδευτές:  Γιώργος Βουτυρόπουλος, Τάσος Γεωργίτσης, Αλέξης Γράψας, Άκης Καραπετάκος, Θωμάς Μιχαηλίδης, Αντώνης Σκευοφύλαξ, Διονύσης Στραβογένης, Δημήτρης Τιτόπουλος.

Βοηθοί εκπαιδευτές: Γιώργος Γερόλυμος, Πέτρος Δαγδιλλέλης, Χρήστος Ευαγγελίδης, Γιάννης Καγιαυτάκης, Αργύρης Κούβελος, Βάσω Νίμπη, Κηρύκος Παπαϊωάννου, Σωτήρης Σωτηρίου.

Αναρριχητές: Θανάσης Βαλαζιώτης, Σάββας Ζαχαριουδάκης, Γιώργος Καρνάκης, Μενέλαος Μανωλούκος, Γεράσιμος Μπαζιώτης, Δημήτρης Τσίτσικας, Σάκης Φαραός, Μαριγώ Χορμοβίτη.

Οργανωτική Ομάδα:  Δημήτρης Βετσόπουλος,  Καλλιόπη Δηλαβεράκη, Κύνθια Δημητρέλη, Γιώργος Καρνάκης,  Ζέτα Κωστοπούλου,  Τζουλιάνα Λέκκα,  Δήμητρα Παπαγεωργίου,  Δημήτρης Πετράκης, Δημήτρης Σπάρης, Κατερίνα Τσέλιου, Αγγέλα Φέτση, Μανώλης Φουνδουλάκης.

Καθαρισμός των μονοπατιών των πεδίων: Κώστας Γεωργούλιας, Γιώργος Κριτζάς, Γιάννης Μελετούδης, Γιώργος Μέτσος, Χρυσούλα Μήτρα, Νίκος Μητρόπουλος, Φωτούλα Περρέα, Χρυσάνθη Πολυχρονίδου, Σοφία Ταζέ, Νικήτας Τσέλιος, Παρασκευή Τσέλιου.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ βοήθησε με χαρά πλήθος απλών εθελοντών!

Κύνθια Δημητρέλη