Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής) Ικτίνου 3 & Προμηθέως (παράδρομος της Αττικής οδού) ΦΥΛΗ ΤΚ13344 (350μ.από την έξοδο 6 της Αττικής οδού και από τη στάση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου) Τηλ.2102411148 Κιν.6981005747

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

31 Μαρ 2024
07:00AM - 05:00PM
Πάρνηθα: Πηγές Κρύας Φυλής – Λοιμικό - πηγές Γκούρας -  Αυλώνας (διάσχιση)
Βουραϊκός ποταμός (διάσχιση)07 Απρ 2024
07:00AM - 05:00PM
Βουραϊκός ποταμός (διάσχιση)
Ν.Πίνδος: Δροσοχώρι - Αυγό (2.148μ.)-Νεραΐδοχώρι (διάσχιση). Πεζοπορίες: Περτούλι - Φαράγγι Μάνας. Κορυφή Μπουντούρα (2.020μ.). Πύλη Τρικάλων. Πέτρινα γεφύρια Καμάρα και Αγ.Βησσαρίωνα.12 Απρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Ν.Πίνδος: Δροσοχώρι - Αυγό (2.148μ.)-Νεραΐδοχώρι (διάσχιση). Πεζοπορίες: Περτούλι - Φαράγγι Μάνας. Κορυφή Μπουντούρα (2.020μ.). Πύλη Τρικάλων. Πέτρινα γεφύρια Καμάρα και Αγ.Βησσαρίωνα.
13 Απρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Επιμορφωτικό διήμερο στελεχών αναβάσεων του Συλλόγου μας σε ξηρό και χιονισμένο πεδίο (ταχύρυθμο επιμορφωτικό διήμερο)
20 Απρ 2024
08:30AM - 01:00PM
Εθελοντικός καθαρισμός πηγών δυτ.Πάρνηθας: Ρουμάνι, Κατσιγιάννη, Καλογέρου, Γκούρα 
21 Απρ 2024
07:00AM - 05:00PM
Παρνασσός: Πολύδροσος – Επτάλοφος (διάσχιση)
Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 27 Απρ 2024
08:00AM - 05:00PM
Σκωτία: West Highland. Πάσχα 2024 
Ροδόπη: Θρακικά Μετέωρα (διάσχιση) ποταμός Κομψάτος. Παπίκιο όρος (1.483μ.). Πόρτο Λάγος Βιστωνίδας. Ιαματικά λουτρά Ποταμιάς ή Λαγγαδά.02 Μαϊ 2024
04:00PM - 08:00PM
Ροδόπη: Θρακικά Μετέωρα (διάσχιση) ποταμός Κομψάτος. Παπίκιο όρος (1.483μ.). Πόρτο Λάγος Βιστωνίδας. Ιαματικά λουτρά Ποταμιάς ή Λαγγαδά.
19 Μαϊ 2024
07:00AM - 06:00PM
Οίτη: Μονοπάτι Σιδηροδρομικών - Φαράγγι Ασωπού
Αχαία. Χελμός: α) Ύδατα Στυγός - Ψηλή κορφή (2.355μ.) - Νεραϊδοράχη (2.341μ.) -Χιονοδρομικό (διάσχιση) β) Πεζοπορία Σόλος – Καστράκι – βρύση Γκόλφως – Σόλος (κυκλική)02 Ιουν 2024
07:00AM - 07:00PM
Αχαία. Χελμός: α) Ύδατα Στυγός - Ψηλή κορφή (2.355μ.) - Νεραϊδοράχη (2.341μ.) -Χιονοδρομικό (διάσχιση) β) Πεζοπορία Σόλος – Καστράκι – βρύση Γκόλφως – Σόλος (κυκλική)
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ, η ανέγγιχτη ομορφιά. 01 Αυγ 2024
08:00AM - 05:00PM
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ, η ανέγγιχτη ομορφιά. 
01 Αυγ 2024
08:00AM - 05:00PM
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ, ανάβαση στην κορυφή RAZDELNAYA (6 148μ).

ΣΧΟΛΕΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: Γ.Βουτυρόπουλος, Δ.Δασκαλάκης, Τ.Μουτάφης

Η σχολή αναρρίχησης αρχαρίων του Ε.Π.Ο.Σ. ΦΥΛΗΣ προσφέρει μια συγκροτημένη εισαγωγική γνώση και εμπειρία στη δραστηριότητα της αναρρίχησης συνδυάζοντας την εκπαίδευση στον βράχο.Στη σχολή αναρρίχησης αρχαρίων μπορεί να συμμετέχει όποια/ος έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά μόνο λίγη διάθεση για περιπέτεια και αγάπη για τη φύση.ΣΧΟΛΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΜΕΣΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΠΡ ΜΑΙΟΣ 2024 a0f50

Το ορειβατικό σκι είναι ένα σπορ που απευθύνεται σε ορειβάτες αλλά και σε χιονοδρόμους.Στους χιονοδρόμους, η γνώση τεχνικών ορειβατικού σκι θα δώσει τη ασφαλή δυνατότητα και τις τεχνικές για να κινηθούν και εκτός πιστών ενός οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου, ενώ στους ορειβάτες θα δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν και να προσεγγίσουν με ασφάλεια και ταχύτητα ορεινούς όγκους.1 6248e

Ο εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών της Πάρνηθας ήταν η αρχή πριν μερικά χρόνια. Κανείς επίσημος φορέας δεν ήταν «αρμόδιος» για τον καθαρισμό τους και με εθελοντική προσφορά των μελών και φίλων του Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής επιτεύχθηκε ο καθαρισμός και η σήμανσή τους για να τα βρίσκουν ανοιχτά οι πεζοπόροι και οι φυσιολάτρες, για να μη χάνονται σ’ αυτά και να μπορούν να απολαμβάνουν τις χαρές που προσφέρει μια πεζοπορία στο βουνό.

Το χρονικό της προσπάθειας

Αφού λοιπόν πέτυχε στην Πάρνηθα γιατί όχι και σε ένα νησί του Αιγαίου και μάλιστα στην Αμοργό ένα νησί που ήταν γνωστό για τις παλιές στράτες που συνέδεαν τους οικισμούς του. Η πρόταση για πεζοπορία στην Αμοργό έγινε από μέλη και φίλους του Συλλόγου και το Δ.Σ. αποφάσισε το ρίσκο του συνδυασμού με καθαρισμό μονοπατιών. Ρίσκο, γιατί πρώτη φορά θα γινόταν τέτοιου είδους διοργάνωση «εκτός έδρας», με το φόβο της αποτυχίας να αιωρείται…

Η ιδέα άρεσε σε γενικές γραμμές και η πολιτιστική ομάδα με επικεφαλής την Αλεξάνδρα Σταυρακάκη, αποφάσισε να πλαισιώσει την εξόρμηση με δύο εκδηλώσεις για τη νήσο Αμοργό  και για τον Νίκο Γκάτσο και την Αμοργό του (το τερπόν μετά του ωφελίμου όπως θα έλεγαν κάποιοι)

Έγκαιρα έγιναν οι κατάλληλες επαφές με το Δήμο Αμοργού και επιτεύχθηκαν «αντισταθμιστικά οφέλη» για την ομάδα όπως δωρεάν διαμονή στο Δημοτικό κάμπιγκ Καταπόλων και η καθημερινή μεταφορά της ομάδας με μικρό λεωφορείο του Δήμου. Έγινε και διευθέτηση με ναυτιλιακή εταιρεία,  ομαδικού εισιτηρίου για φτηνότερο κόστος μεταφοράς στο νησί ως επιπλέον κίνητρο για χαμηλό κόστος του δεκαημέρου.

Η ιδέα από καιρό δημοσιευμένη στο εξαμηνιαίο πρόγραμμα, ο καιρός πλησίαζε, η αγωνία μεγάλωνε και τα τηλεφωνήματα για πληροφορίες δειλά-δειλά. Οι κρατήσεις ξεκίνησαν και αισίως έφτασαν τα 30 άτομα με 5 επιπλέον της πολιτιστικής ομάδας !!  Αρκετοί από αυτούς μέλη του συλλόγου, άλλοι συνοδοιπόροι και γνωστοί κι άλλοι πρώτη συμμετοχή.

Την 1η Ιουλίου η συνάντηση στο πλοίο της γραμμής. Μετά την αποβίβαση στα Κατάπολα το πρωί και το στήσιμο σκηνών, η  γνωριμία ήταν η κύρια απασχόληση της Κυριακής 2 Ιουλίου 2006, καθώς και οι επαφές με το Δήμο Αμοργού για τα εργαλεία, την οργάνωση της μεταφοράς κλπ.

Τα άτομα ετερόκλητα, η πρώτη εντύπωση ήταν ο ενθουσιασμός και η περιέργεια για το τι είναι λοιπόν αυτή η δουλειά ; Θα είναι κουραστική ; Με τι ρυθμό θα γίνεται ; Τη Δευτέρα  το πρωί δύσκολο το εγερτήριο στις 7:00 το πρωί ! Ετοιμάστηκαν σακίδια με νερό και κολατσιό, γάντια και η αναχώρηση ήταν γεγονός.

Η μέρα ξεκίνησε με συννεφιά ως καλός οιωνός για την κοπιαστική δουλειά. Το πούλμαν του Δήμου σταμάτησε έξω από τη Χώρα στην αρχή του παλιού καλντεριμιού που συνέδεε τη Χώρα με τα Κατάπολα γνωστό και ως «Αγριλίδι». Το μονοπάτι είχε χορταριάσει κι οι θάμνοι άφηναν μια μικρή δαντελωτή γραμμή ελεύθερη που σε κάποια σημεία διακοπτόταν τελείως από αγκαθωτούς σκληρούς θάμνους που απειλούσαν το διαβάτη να του στερήσουν τη διέλευση. Ξερολιθιές δεξιά και αριστερά κάπου-κάπου κινδύνευαν από σχίνα και πουρνάρια που οι κορμοί και οι ρίζες τους προσπαθούσαν να τις γκρεμίσουν. Η εργασία ξεκίνησε με κέφι, οι ψαλίδες και οι τσάπες με αποφασιστικότητα χτυπούσαν τους άγριους θάμνους, πολλές φορές η απειρία ανάγκαζε σε άστοχη σπατάλη δύναμης αλλά η θέληση … πλούσια και το ηθικό ακμαίο. Μέχρι το μεσημέρι είχε καθαριστεί περισσότερο από το μισό. Ικανοποίηση και επιστροφή με το πούλμαν στο κάμπινγκ.  Στη συνέχεια μπάνιο στη θάλασσα, κέφι, καταπληκτικές ατάκες από την παρέα. Ο Νικήτας ο οδηγός έμελλε να μας συνοδεύει στις καθημερινές μας εξορμήσεις, πρόθυμος πάντα και εθελοντής κι αυτός εν μέρει, μια και για τη δουλειά αυτή δεν προβλέπονταν υπερωρίες… και η απορία του πως είναι δυνατόν με τόση δουλειά να είναι όλοι τόσο κεφάτοι και γελαστοί δεν ξέρουμε αν βρήκε την κατάλληλη απάντηση…. Την επόμενη μέρα η δουλειά ξεκίνησε με περπάτημα από το ίδιο μέρος και η ικανοποίηση του αποτελέσματος της δουλειάς, η αποκάλυψη της λείας πέτρας του παλιού λιθόστρωτου ήταν μεγάλη κι ο δρόμος επιτέλους ανοιχτός! Η χαρά κι η ικανοποίηση φανερή στα πρόσωπα όλων κι έγιναν ακόμη μεγαλύτερες όταν κυριολεκτικά αποκαλύφθηκε μια βρύση που έπνιγαν οι θάμνοι και μια πηγή που είχαν χαθεί από τι αφάνες και τις αγριάδες. Τα  Κατάπολα στο χαμηλά πλαισίωναν με κάτασπρες πινελιές το ξερό και βραχώδες τοπίο του νησιού που έκοβε με δυνατές γραμμές το Αιγαίο.

Την τρίτη μέρα έναρξη εργασιών από το μονοπάτι που συνδέει το Μοναστήρι μα την Αιγιάλη. Ο Νικήτας μετά την καθημερινή στάση στο φούρνο της Χώρας για «ανεφοδιασμό» με χειροποίητες χορτόπιτες, ξυνομηζυθρόπιτες και πεντανόστιμα τραγανά κουλουράκια πορτοκαλιού, μετέφερε την ομάδα στα σκαλοπάτια της Μονής Χοζοβιότισσας. Από εκεί, πάνω από το σκηνικό του «Απέραντου Γαλάζιου» της γνωστής ταινίας, συνοδεία ανέμου 7 μποφώρ, άρχισε η επίπονη εργασία. Το μονοπάτι σχεδόν κλειστό από τους σκληρούς θάμνους αλλά η …. ενίσχυση εργασιών με το βενζινοπρίονο διευκόλυνε τον καθαρισμό. Ο άνεμος λυσσομανούσε πάνω από το απέραντο Αιγαίο και σχημάτιζε ανεμοσούρια στη θάλασσα, υπέροχες εικόνες που μερικές φορές μετατρεπόταν σε ουράνιο τόξο κι ύστερα γινόταν πάλι θαλασσινό βαθυγάλαζο νερό. Το πρώτο τμήμα καθαρίστηκε μέχρι το Ξενοδοχειό, μεσαιωνικό πανδοχείο για τους οδοιπόρους της παλιάς στράτας.

Οι υπόλοιπες μέρες κύλησαν με καθαρισμό τμηματικά μέχρι την Αιγιάλη. Τμήματα του μονοπατιού είχαν σχεδόν χαθεί, μπερδεμένα με γιδόστρατες, όπως το Κακό Σκαλί κι ο Αγριλάς όπου χρειάστηκε να επανέλθει η ομάδα με σκληρή δουλειά κι άλλα τμήματα ήταν διατηρημένα καλντερίμια που αντιστέκονταν με πείσμα στη φθορά του χρόνου αλλά κινδύνευαν πια από την βλάστηση και χρειάστηκαν λιγότερο καθάρισμα. Εντυπωσιακό ήταν το πέρασμα από τον Ασφοντυλίτη, παλιό χωριό κτηνοτρόφων, ακατοίκητο σήμερα με ψηλές ξερολιθιές που φιλοξενούν κοπάδια με κατσίκια και με το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου να διακρίνεται μοναδικό κατάλευκο στο σκληρό γρανιτένιο τοπίο. Πέτρινα αγροτόσπιτα, πηγάδια και λαξευμένες πέτρινες γούρνες, όλα πολύ καλά διατηρημένα συνθέτουν την λιτή εικόνα του Ασφοντυλίτη. Στο κεντρικό διατηρημένο καλντερίμι βλέπει κανείς δεξιά και αριστερά τις πελεκημένες στις πέτρες βραχογραφίες με ανθρώπινες φιγούρες που φιλοτεχνήθηκαν 100 χρόνια πριν από ένα ανάπηρο παιδί. Η διαδρομή μέχρι εκεί καθαρίστηκε από αφάνες κι αχινοπόδια και ενισχύθηκε με «κούκους» όπου χρειάστηκε για να είναι διακριτό το μονοπάτι από μακριά. Από τον Άγιο Μάμα ως τον Άνω Ποταμό δεν χρειάστηκε σχεδόν καθόλου επέμβαση γιατί το λιθόστρωτο ήταν πολύ καλό και η βλάστηση περιοριζόταν σε μικρά χόρτα.

Οι 3-4 ώρες δουλειάς καθημερινά, εκτός Κυριακής, και στη συνέχεια το πουλμανάκι  που άφηνε την ομάδα σε κάποια παραλία για μπάνιο, επιστροφή το απόγευμα στη βάση μας και μετά φαγητό σχεδόν όλοι μαζί σε κάποιο ταβερνάκι έδεσε την παρέα με ευχάριστες στιγμές, με τρυφερά συναισθήματα.

Βρέθηκε χρόνος για να επισκεφθούμε : την Παναγία την Χοζοβιώτισσα, να ξεναγηθούμε από το Νείλο Πιτσινό στον Αρχαίο Πύργο στο Χωριό, το χωριό Θολάρια και να γευτούμε τα νοστιμότατα εδέσματα του Βούλη και να χορέψουμε νησιώτικα με ντόπιους οργανοπαίχτες,  το χωριό Λαγκάδα και να περπατήσουμε την εκπληκτική διαδρομή μέχρι το Σταυρό με στάση στο παλιό μοναστήρι του Αη Γιάννη του Θεολόγου, τον Αη Γιώργη τον Βαλσαμίτη χτισμένο πάνω στο αρχαίο νερομαντείο του Απόλλωνα,  τα νησάκια Γραμπούσα  και Νικουρία και να βουτήξουμε στις καλύτερες παραλίες του νησιού που ήταν προστατευμένες από την τραμουντάνα  που φυσούσε τις περισσότερες μέρες της διαμονής μας εκεί, όπως : ο Μούρος, η Αγία Άννα, Νικούρια, Πλάκες, Μαλτέζι κ.τ.λ.

Τρεις Άγγλοι από το Chichester, ο Τομ, η Τζιλ και ο Τζων καθηλωμένοι για μέρες από τον ισχυρό άνεμο στα Κατάπολα με το κότερό τους «KARMA», ήταν τα μόνα άτομα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για συμμετοχή στον καθαρισμό όπως έγραφε η μικρή ανακοίνωση στα σοκάκια του νησιού. Η μικρή 12/χρονη Σοφία Πιτσινού δούλεψε όλες τις μέρες κι η παρουσία της γέμιζε δροσιά τη συντροφιά, ο Γιώργος Ντράνος γνωστός και ως «πριονιστής» διευκόλυνε πολύ τις εργασίες με το χειρισμό του βενζινοπρίονου, οι ατάκες της Αλίκης Βεγίρη και το απίστευτο χιούμορ της Μαρίας Τσιάρτα ήταν οι «ντόπες» της συντροφιάς που πίστεψε πραγματικά στην δυνατότητα να γίνει έργο μια ιδέα αυτό το καλοκαίρι στην Αμοργό. Κι όπως θα έλεγε ο Διονύσης ο Σαββόπουλος η παρέα έγραψε ιστορία.

Αξίζει να γίνει αναφορά και στα πολιτιστικά δρώμενα, στη Λότζα στη Χώρα την Παρασκευή 7 Ιουλίου με θεατρικό λόγο από το βιβλίο της Κρίστι Στασινοπούλου «7 φορές στην Αμοργό» και από τα κείμενα που έγραψε η Αλεξάνδρα Σταυρακάκη για τις πιο διάσημες τοποθεσίες της Αμοργού. Διάβασαν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό οι : Δρόσος Τραπεζάρης, Γουρδέα Πηνελόπη, Παπά Λία και Κώστας Μητράκας. Πολύτιμη η βοήθεια του Αλέξανδρου Καρατζαφέρη που με το χειρισμό της προβολής στον video-projector των επιλεγμένων εικόνων από το νησί, συνέβαλε σημαντικά στην παρουσίαση των παραστάσεων όπως τις είχε σκηνοθετήσει η Αλεξάνδρα Σταυρακάκη.  Το κρύο στην πλατεία ήταν μέγα πρόβλημα που λύνονταν με ζεστά ρακόμελα από το διπλανό καφενείο. Το κλείσιμο της βραδιάς με γλέντι που ακολούθησε από οργανοπαίχτες του νησιού (τον Αντώνη Γιανακό στο βιολί, τον Βαγγέλη Δεσποτίδη στο τραγούδι, τον Παντελή Βουτυρά στο λαγούτο) ζέστανε όσους μαζεύτηκαν – και ήταν αρκετοί που έσπευσαν όταν άκουσαν τα όργανα .  Η μικρή 13/χρονη Μαρία Δεσποτίδου χόρεψε εκπληκτικά νησιώτικους χορούς, με χάρη περισσή και καταχειροκροτήθηκε από όλους (ποιος είπε ότι η νεολαία δεν ακολουθεί την παραδοσιακή κληρονομιά ….). Το Σάββατο 8 Ιουλίου ένας γάμος στη Χώρα δυσκόλεψε την υλοποίηση της παράστασης για τον Νίκο Γκάτσο γιατί όλα τα τεχνικά μέσα που απαιτούνταν (μικροφωνικές εγκαταστάσεις, ηχεία κλπ.) θα χρησιμοποιούνταν στο γάμο. Οι τεχνικοί του Δήμου ήταν καλεσμένοι κι αυτοί στο γάμο, άρα απόντες από τα δρώμενα του συλλόγου. Έτσι η εκδήλωση μεταφέρθηκε στον προαύλιο χώρο της Παναγίας της Καταπολιανής στα Κατάπολα χωρίς τη βοήθεια κανενός από το νησί. Ο Φώτης ο Μανδάνας κατάφερε να «αγγαρέψει» από το internet-cafe της περιοχής,  υποτυπώδη ηχητικά μέσα και με τη βοήθεια του Αλέξανδρου Καρατζαφέρη να στηθούν τα ηχητικά και οπτικά μέσα προκειμένου να υλοποιηθεί η παράσταση. Παρούσα όλη η ομάδα έδειξε τον ενθουσιασμό της από την ποιότητα της παράστασης κι από τον μεστό κι εκλαϊκευμένο λόγο της Αλεξάνδρας Σταυρακάκη για τον υπερρεαλισμό. Παρόντες από το νησί: α) ο Δήμαρχος της Αμοργού κ. Νίκος Φωστιέρης ο οποίος πραγματικά πίστεψε και διευκόλυνε με τις ενέργειές του να πραγματοποιηθούν όλες οι δραστηριότητές μας, δεν πήγε στο γάμο για να παρευρίσκεται στην παράσταση (μέχρι και τις καρέκλες μετέφερε μόνος του από την εκκλησία  για εξυπηρετηθεί ο κόσμος) και απένειμε βραβεία στους συμμετέχοντες στο δεκαήμερο καθαρισμό β) ο Γιάννης Πράσινος που χωρίς τη βοήθειά του πολλά θα είχαν χαθεί. Η γνώση για το νησάκι του σπιθαμή προς σπιθαμή, για τα μονοπάτια που ήξερε την κάθε πέτρα, για τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια, για τις πεζοπορικές διαδρομές, υποδήλωνε άνθρωπο με επίπεδο και ευαισθησίες, άνθρωπο συνειδητοποιημένο θα έλεγαν οι «στρατευμένοι»…άλλων εποχών.

Ήταν συγκινητικό το αποχαιρετιστήριο δείπνο το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουλίου, που φρόντισαν με δικά τους μέσα και χρήματα να στήσουν στον υπαίθριο χώρο έξω από το κάμπιγκ απλοί νησιώτες ενταγμένοι σε πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς φορείς του νησιού, όπως ο Αντώνης Δεσποτίδης, ο Βαγγέλης  Βασάλος, Παναγιώτης Ψυχογιός, ο Γιάννης Πράσινος κ.ά., με νόστιμα προϊόντα του νησιού όπως παϊδάκια και σαλατικά οικολογικής καλλιέργειας, ήταν η ένδειξη ευχαριστιών από την πλευρά των απλών πολιτών του νησιού και η ένδειξη φιλοξενίας από μέρους τους. Τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό.

Οι ευχαριστίες μας δεν άπτονται του τυπικού για ανθρώπους όπως τον Δήμαρχο Νίκο Φωστιέρη, τον Γιάννη Πράσινο, τον Βαγγέλη Δεσποτίδη, τον Αντώνη Δεσποτίδη, είναι από καρδιάς. Είθε να μπορούν και να έχουν την διάθεση πάντα να ενθαρρύνουν και να βοηθούν ενέργειες σαν κι αυτού του καλοκαιριού στην Αμοργό γιατί το νησί χρειάζεται κάθε ευαισθητοποιημένο άτομο, χρειάζεται μια μικρή βοήθεια από όσους μπορούν να προσφέρουν προκειμένου να διατηρηθούν για πάντα,  κόντρα στην κακώς εννοούμενη «ανάπτυξη-ισοπέδωση», οι παραδοσιακές κληρονομιές του.

Συμμετείχαν στην εθελοντική προσπάθεια, με ανιδιοτέλεια και ενθουσιασμό και τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό, οι:

1. Δηλαβεράκη Πόπη Γραμματέας του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής,  Μηχανογράφος Παντείου Πανεπιστημίου
2. Σταυρακάκη Αλεξάνδρα Δικηγόρος, Λογοτέχνης με ιδιαίτερη αγάπη στην ετυμολογία. 
3. Αγοροπούλου Δήμητρα Αρχιτέκτονας
4. Χατζάκη Παναγιώτα Διευθύντρια Λυκείου, Φιλόλογος
5. Μπετζέλου Ελευθερία Νοσηλεύτρια
6. Μπετζέλος Αναστάσιος Φοιτητής Οικονομικού Παν/μίου Πειραιά 
7. Τσαγκούρου Αρετή Υπάλληλος Υπουργ.Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων 
8. Βεγίρη Αλίκη  Δρ. Φυσικός
9. Χαλκιάς Νίκος (15 ετών) Μαθητής
10. Σταθέα Μαρίζα Πολιτικός Μηχανικός
11. Κολέτσια Αλίκη Τοπογράφος
12. Τσιπολίτη Δώρα Ιδιωτ. Υπάλληλος
13. Τσώνη Κάτια Μηχανικός Η/Υ
14. Σταυρακάκη Λουκία Γιατρός παιδίατρος
15. Γκιζιώτη Αθανασία Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Παν/μίου, Υπάλληλος Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
16. Λουκή Παρασκευή Μοντελίστ
17. Μπουτσικάρη Μαρία Καθηγήτρια γαλλικών
18. Μαρουλή Ευαγγελία Καθηγήτρια γαλλικών
19. Πιτσινός Νείλος Αρχιτέκτονας
20. Πιτσινού Σοφία (12 ετών) Μαθήτρια
21. Μαυρογιάννη Παρασκευή Αρχιτέκτονας
22. Nτράνος Γιώργος Καθηγητής Βιολόγος
23. Τσιάρτα Μαρία  Γιατρός ακτινολόγος
24. Παπαντωνοπούλου Ειρήνη Υπάλληλος ΕΟΜΕΧ
25. Ζορμπάς Σπύρος  Ιδ. Υπάλληλος
26. Μπάρδας Γιώργος  Κοινωνιολόγος
27. Ντζιαφέρης Στέλιος  Ιδιωτ. Υπάλληλος
28. Παρθένη Φωτεινή Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης
29. Μανδάνας Φώτης Μηχανολόγος, Διευθυντής στη ΔΕΗ
30. Καρατζαφέρης Αλέξανδρος Διευθυντής Λυκείου, Μαθηματικός (συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα)
31. Τραπεζάρης Δρόσος  Μηχανολόγος  (συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα)
32. Γουρδέα Πηνελόπη Φοιτήτρια Παντείου (συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα)
33. Σουλιώτης Στέλιος Φοιτητής Παντείου (συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα) 
34. Παπά Λία Φοιτήτρια Παντείου (συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα)
35. Μητράκας Κώστας Φοιτητής Παντείου (συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα)

Έγραψε η Καλλιόπη Δηλαβεράκη, εκ μέρους του Δ.Σ.

μια περιγραφή του δεκαήμερου ...... κάτω από συναισθηματική φόρτιση!!!