Contact

Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής (Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής)
Αλιάνθου 5 ΦΥΛΗ 13351
Τηλ.210-2411148
φαξ: 210-2412099
Κιν.6981005737, 6973693552

Tραπεζικός λογαριασμός Συλλόγου
EUROBAΝK ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ: 0026.0449.14.0200232769
ΙΒΑΝ : GR2402604490000140200232769
Όνομα ιδιοκτήτη λογαριασμού: Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής

Follow

Σάββατο, Σεπτέμβριος 18, 2021
Κρήτη: Α’: διάσχιση του παραλιακού Ε4 από Παλαιόχωρα - Σφακιά. Β’: διάσχιση των φαραγγιών Σαμαριάς, Σφακιανό, Αράδαινας & Καλλικράτη
Κρήτη: Α’: διάσχιση του παραλιακού Ε4 από Παλαιόχωρα - Σφακιά. Β’: διά...

27-31 Οκτωβρίου:

Νότια Κρήτη (διασχίσεις στις υπώρειες των Λευκών ορέων).

Ομάδα Α’: διάσχιση του παραλιακού Ε4 από Παλαιόχωρα - Σφακιά,

Ομάδα Β’: διάσχιση των φαραγγιών Σαμαριάς, Σφακιανό, Αράδαινας & Καλλικράτη

Κοινό πρόγραμμα: Μπάλος και ρακοκαζανέματα

Σημαντικό: Στο σακίδιό μας πρέπει να υπάρχουν τα εντελώς απαραίτητα για το τριήμερο, [ ... ]

Περισσότερα...
Τύμφη (2.497μ.), τρεις κορυφές. Διασχίσεις από το «Πέρασμα Καρτερού»  και από τη σκάλα του Βραδέτου. Δρακόλιμνη Τύμφης
Τύμφη (2.497μ.), τρεις κορυφές. Διασχίσεις από το «Πέρασμα Καρτερού» ...

1-3 Οκτωβρίου :

Ιωάννινα: Τύμφη (2.497μ.), τρεις κορυφές. Διασχίσεις από το «Πέρασμα Καρτερού»  και από τη σκάλα του Βραδέτου. Δρακόλιμνη Τύμφης

Παρασκευή: Αναχώρηση στις 16:30  από την Αθήνα για το Τσεπέλοβο όπου η διανυκτέρευση αποβιβάζεται η ομάδα Β' για τη διανυκτέρευση σε ξενώνα ή με σκηνές. Το πούλμαν συνεχίζει με την ομάδα Α' [ ... ]

Περισσότερα...
Λάμπεια Όρη,  Προφήτης Ηλίας (1.480μ.) – Ανάληψη (1.798μ). Ποταμοδιάσχιση στο φαράγγι του Σιπρένη. Αφήγηση παραμυθιών από τον Μπάμπη Μπουρέκα
Λάμπεια Όρη, Προφήτης Ηλίας (1.480μ.) – Ανάληψη (1.798μ). Ποταμοδιάσχ...

24-26 Σεπτεμβρίου:

Ηλεία: Λάμπεια Όρη,  Προφήτης Ηλίας (1.480μ.) – Ανάληψη (1.798μ). Ποταμοδιάσχιση στο φαράγγι του Σιπρένη. Αφήγηση παραμυθιών από τον Μπάμπη Μπουρέκα

Παρασκευή: Αναχώρηση 16:00 τη Λάμπεια (Δίβρη) (900 μ.) όπου οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο ή με υπνόσακους σε κουκέτες κελιών Μοναστηριού στη Λάμπεια.

Σάββατο: Δύσκολη πορεία. [ ... ]

Περισσότερα...
Αίγινα,  πεζοπορία στην ενδοχώρα. Κολύμπι. Γιορτή φυστικιού
Αίγινα,  πεζοπορία στην ενδοχώρα. Κολύμπι. Γιορτή φυστικιού...

Αίγινα,  πεζοπορία στην ενδοχώρα. Κολύμπι. Γιορτή φυστικιού      

Κυρ. 19 Σεπτεμβρίου   

Αργοσαρωνικός: Αίγινα,  πεζοπορία στην ενδοχώρα. Κολύμπι. Γιορτή φιστικιού

Συνάντηση στις 07:00 στην Πύλη Ε8 μπροστά  στο λιμάνι του Πειραιά μπροστά στο πλοίο στο πλοίο "Απόλλων Ελλάς". Αναχώρηση στις 08:00  και άφιξη στην Αίγινα [ ... ]

Περισσότερα...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ Ψυχίατρος, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής

«Αναξιοποίητη η εθελοντική δράση»

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Εχουν πάρει στα χέρια τους την προστασία της Πάρνηθας. Ό,τι απέμεινε, δηλαδή, μετά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά. Η δουλειά τους είναι να επιτηρούν το βουνό ολόκληρη τη νύχτα. Βρίσκονται στο πόστο τους κάθε απόγευμα στις 7.30, τότε δηλαδή που λήγει η βάρδια της Πυροσβεστικής. Για τους εθελοντές, περίπου 40 άτομα, που αφήνουν τις δουλειές τους και τον ύπνο τους για να φυλάξουν το βουνό, μιλάει ο πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής (ΕΠΟΣ Φυλής) Κωνσταντίνος Καρδαράς. «Οι εικόνες των καμένων δέντρων δεν περνούν στη λήθη. Τις συναντάς κάθε μέρα στο βουνό».

Οι ομάδες εθελοντών ήταν πρωτοβουλία του συλλόγου σας;

«Η οργάνωση εθελοντικών ομάδων υποστήριξης ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε πριν από το περσινό καλοκαίρι, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής μας, ως ορειβατικός σύλλογος, στον χώρο του βουνού γενικά, και ειδικότερα στη Δυτική Πάρνηθα, όπου βρίσκεται και η έδρα μας. Ηρθαμε σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, το Δασαρχείο Πάρνηθας, τον Φορέα Διαχείρισης της Πάρνηθας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και συνεργαστήκαμε μαζί τους στον τομέα της πρόληψης».

Τι σας έκανε να προχωρήσετε σε αυτή την ενέργεια;

«Στους κατασταστικούς σκοπούς του συλλόγου πρωταρχική θέση κατέχει η διάδοση της ορειβασίας, αλλά ορειβασία χωρίς βουνά δεν γίνεται. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι αυτός ήταν ένας ουσιαστικός τρόπος για να συμβάλουμε στη διατήρηση του ορεινού όγκου, τουλάχιστον της περιοχής μας».

Πόσοι εθελοντές έχουν ανταποκριθεί;

«Εχουμε φτάσει τα 40 άτομα. Πέρσι καλύπταμε μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις Τετάρτες. Φέτος, για τον μήνα Μάιο που έχει βγει το πρόγραμμα, καλύπτουμε σχεδόν όλες τις ημέρες του μήνα. Καταλαβαίνετε ότι χρειάζονται αρκετοί άνθρωποι προκειμένου να υπάρχει καθημερινή κάλυψη καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από την αρχή του Μάη μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Αναλογιστείτε δε, ότι οι εθελοντές δεν αμείβονται και ο καθένας έχει και άλλες υποχρεώσεις».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των εθελοντών;

«Προέρχονται από όλη την Αττική, είναι συνήθως μέλη μας, πολλοί νέοι, άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων και ενδιαφερόντων. Ομως, όλοι θέλουν να συμβάλουν συνειδητά στη φύλαξη του βουνού και αυτό έχει σημασία».

Ποια είναι τα καθήκοντά τους;

«Αναλαμβάνουν δράση, συνήθως ανά δυάδες, μετά τη λήξη της βάρδιας της Πυροσβεστικής, στις 7.30 μ.μ., στο Πυροφυλάκιο του βουνού Φυλής που βρίσκεται γύρω στα 15 χλμ. οδικώς από το κέντρο της Φυλής. Η υποχρέωσή τους είναι να επισκοπούν την ευρύτερη περιοχή και να αναφέρουν στο 199 την ύπαρξη εστίας πυρκαγιάς, υποδεικνύοντας το σημείο με όσο περισσότερη σαφήνεια γίνεται».

Ποια είναι η περιοχή για την οποία έχετε ευθύνη;

«Η περιοχή που είναι ορατή από το Πυροφυλάκιο Φυλής είναι σχεδόν όλη η Δυτική Πάρνηθα, από τα Δερβενοχώρια μέχρι την κορυφή "Κυρά" και το Καζίνο».

Στους εθελοντές πυροφύλακες γίνεται εκπαίδευση;

«Στη χώρα μας, η εθελοντική δράση αυτής της μορφής είναι μάλλον πρόσφατη και δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα μπορούσε. Η εκπαίδευση θα βοηθούσε, υπό την προϋπόθεση να προσφερθεί συγκεκριμένη και συστηματοποιημένη γνώση στους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν».

Οι δασοφύλακες που βρίσκονται στην περιοχή δεν επαρκούν;

«Δεν γνωρίζω. Η ύπαρξη όμως φορέων που εθελοντικά δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, πολλά χρόνια τώρα, όπως ο "ΕΔΑΣΑ" ή οι "Φίλοι του Δάσους", σίγουρα λέει κάτι».

Είναι ευαισθητοποιημένοι οι πολίτες;

«Η ευαισθητοποίηση επιτυγχάνεται με τον ερεθισμό. Η φθορά του φυσικού περιβάλλοντος και οι συνέπειες που αγγίζουν την καθημερινότητά μας, σε συνδυασμό με κινήσεις, σαν και τη δική μας, που σιγά σιγά ακούγονται όλο και περισσότερο, γίνονται τα ερεθίσματα που ευαισθητοποιούν σταδιακά τους πολίτες, ώστε να ανταποκρίνονται όλο και περισσότεροι».

Πέρσι που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στην Πάρνηθα, πώς νιώσατε;

«Ενιωσα μεγάλη απογοήτευση και όλος ο ορειβατικός χώρος πένθησε για αυτή την απώλεια. Είναι χιλιοειπωμένο το πόση σημασία είχε η Πάρνηθα για την ευρύτερη ποιότητα της καθημερινότητάς μας. Το κακό είναι ότι οι εικόνες των καμένων δέντρων δεν περνούν στη λήθη, αλλά τις συναντάς κάθε μέρα στο βουνό. Κάθε φορά μοιάζει με την πρώτη φορά που πήγα και είδα τα καμένα. Δεν συνηθίζεται».

Πρόληψη ή έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς;

«Η πρόληψη στοιχίζει λιγότερο, καθυστερεί τη θεραπεία και έχει λιγότερες παρενέργειες. Εντούτοις, άπαξ και εκδηλωθεί νόσος, η έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση πετυχαίνει καλύτερη πρόγνωση. Και πυρκαγιές, σαν τις περσινές, είναι νόσοι».

Υπάρχουν ιδανικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας;

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν ιδανικά μέτρα αλλά σίγουρα υπάρχουν αποτελεσματικά. Υπάρχουν επιστήμονες που ασχολούνται με τέτοια θέματα και έχουν μελετήσει την αποτελεσματικότητα των διαφόρων παρεμβάσεων. Μένει να εφαρμοστούν από τους υπεύθυνους φορείς, με προαπαιτούμενο όμως τον καλό συντονισμό».

Οταν οι πολίτες υποκαθιστούν την Πολιτεία, ποιο είναι το μήνυμα;

«Η Πολιτεία αναδύεται από το σύνολο των πολιτών. Η στάση της αντανακλά το ποιόν των πολιτών της. Αυτά τα δύο δεν μπορούν να διαφέρουν, έχουν τα ίδια γονίδια. Αν όμως γίνει κάποια μετάλλαξη στο σώμα των πολιτών, δεν μπορεί να μην εκφραστεί και στο υποσύνολο της Πολιτείας. Και απ' ό,τι φαίνεται, εδώ υπάρχει μια... ψιλο-μετάλλαξη».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/05/2008