Νέο σχέδιο απαγόρευσης της αναρρίχησης στα Μετέωρα.

Αναστάτωση στους αναρριχητές και στην τοπική κοινωνία της Καλαμπάκας, έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες σχέδιο περιορισμών και απαγορεύσεων δραστηριοτήτων στους βράχους και στη γύρω περιοχή των Μετεώρων. Είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια που συζητιέται κάτι τέτοιο, μετά την ανακήρυξη των Μετεώρων σαν ιερό τόπο και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Η σχετική πρόταση προέρχεται μάλιστα από την 19η εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων, γι’ αυτό και η σχετική ανησυχία.  Ειδικότερα για την αναρρίχηση, προτείνεται η απαγόρευση της σε όλους τους βράχους που έχουν υπολείμματα σκητών ή υπάρχει οπτική επαφή με ενεργές μονές, δηλαδή το 80% από τους βράχους που σκαρφαλώνουμε σήμερα.  Όπως γίνεται αντιληπτό, ένα τέτοιο μέτρο θα   σήμαινε πρακτικά το κλείσιμο του πιο ιστορικού αναρριχητικού πεδίου της χώρας.

Για όσους δε γνωρίζουν, τα Μετέωρα μετρούν μισό αιώνα αναρριχητικής δράσης και αποτελούν το πρώτο οργανωμένο αναρριχητικό πεδίο της χώρας, με τον διάσημο Γερμανό αναρριχητή D. Hasse να πρωτοστατεί στην οργάνωση του.  Από τις πρώιμες προσπάθειες της δεκαετίας του ’60, τις επικές αναβάσεις του ’70 και την εντατική εξερεύνηση και διεθνή προβολή του πεδίου τις δεκαετίες του ’80 και ’90, οι αναρριχητές δε σταμάτησαν ποτέ να έρχονται στα Μετέωρα, αναζητώντας την περιπέτεια, απολαμβάνοντας την εκπληκτική φύση τους και σεβόμενοι κατά το πλείστο, την ιδιαιτερότητα του χώρου και τους άτυπους εθιμικούς περιορισμούς που έθεσαν οι πρωτοπόροι σε συνεννόηση με τους μοναχούς.

Το ζήτημα που προέκυψε εκ νέου με το έγγραφο της κας δ/ντριας, πήρε τις αναμενόμενες διαστάσεις στη τοπική κοινωνία και στα κοινωνικά δίκτυα, όπου δεν έλειψαν και οι εντάσεις. Οι προτάσεις της δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από την αναρριχητική κοινότητα. Η ΕΟΟΑ ανέλαβε κάποιες πρωτοβουλίες και η αυθόρμητη προσπάθεια κάποιων φίλων των Μετεώρων, για μια μαζική συνεύρεση εκεί τη μεγάλη βδομάδα δεν τελεσφόρησε. Ως συνήθως πολλά λέγονται, λίγα γίνονται.

Θα υπάρξει πάντως μια δεύτερη ευκαιρία να δείξουν οι αναρριχητές ότι αγαπούν το μέρος και μπορούν με διαφορετικό τρόπο να προασπίζονται την ελευθερία τους. Το ερχόμενο Σεπτέμβριο στα πλαίσια της ετήσιας αναρριχητικής συνάντησης ΕΟΟΑ που φέτος πλαισιώνεται και από ένα διεθνές γεγονός το PETZLROCKTRIP 2014. Ας ελπίσουμε να μη λείψει κανείς από τη γιορτή.

Κείμενο Γ.Βουτυρόπουλος, εκπαιδευτής Ε.Ο.Ο.Α.