Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων ΕΠΟΣ Φυλής (Αθλητική Αναρρίχηση Βράχου σε Οργανωμένο Πεδίο –

Πολλαπλές σχοινιές)

Φθινόπωρο 2015: από 16/09/15 έως 11/10/15

Ποιοί μπορούν να συμμετέχουν στη Σχολή

Στη Σχολή Αναρρίχησης Βράχου Αρχαρίων μπορεί να συμμετέχει όποιος/α έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και επιθυμεί να ασχοληθεί με την αναρρίχηση. Δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά μόνο αγάπη για το βουνό.

 

Η Σχολή αναγνωρίζεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) και είναι οργανωμένη σύμφωνα με τον κανονισμό εκπαίδευσής της. Οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν σε Σχολές Μέσου Επιπέδου της Ε.Ο.Ο.Α. και στις ανώτερες βαθμίδες της ορειβατικής εκπαίδευσης.

Ο Σκοπός του Συλλόγου είναι η διάδοση της αναρρίχησης βράχου και η δημιουργία ολοκληρωμένων αναρριχητών. Αυτό επιτυγχάνεται με την έγκυρη εκπαίδευση από άρτια καταρτισμένους εκπαιδευτές και την ηθική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη σε όσους/-ες θέλουν να συνεχίσουν.

Η ύλη της σχολής περιλαμβάνει τις βασικές αναρριχητικές τεχνικές και τεχνικές ασφάλισης έτσι ώστε να μπορεί ένας/μία απόφοιτος να αναρριχηθεί αυτόνομα σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Επικεφαλής εκπαιδευτής της σχολής είναι ο κ. Άκης Καραπετάκος, Εκπαιδευτής Ορειβασίας της Ε.Ο.Ο.Α και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού έχοντας στο ενεργητικό του πλήθος αναβάσεων και αναρριχήσεων στα περισσότερα ελληνικά βουνά, στις Γαλλικές, Ιταλικές, Ελβετικές Άλπεις, στην περιοχή των Δολομιτών και διαθέτοντας σύγχρονη και ενημερωμένη γνώση.

Ποιό είναι το κόστος της Σχολής και τί περιλαμβάνει

Το κόστος εκπαίδευσης κυμαίνεται ανάλογα τον αριθμό των εκπαιδευομένων και των βοηθών εκπαιδευτών που προβλέπονται από τον Κανονισμό Εκπαίδευσης. . Το κόστος εξόδων εκπαίδευσης είναι 270€.  Η Σχολή θα πραγματοποιηθεί με ελάχιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 4 άτομα. Αν οι εκπαιδευόμενοι είναι 4-5 άτομα το κόστος εκπαίδευσης ανέρχεται  στα 290€  Προκαταβάλλεται το ποσό των 150 ευρώ μέχρι τη συνάντηση γνωριμίας με τον εκπαιδευτή και πριν το δεύτερο μάθημα εξοφλείται το υπόλοιπο. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε 9 ημέρες (4 Σαββατοκύριακα και 1 ημέρα στην πίστα αναρρίχησης «ΘΕΑ»). Θα γίνεται ενδιάμεσα πρακτική εξάσκηση  σε κοντινά αναρριχητικά πεδία. Παρέχεται υλικοτεχνικός εξοπλισμός (σχοινιά, κράνη, μπωντριέ, κλπ.) καθώς και η ασφάλεια ζωής των εκπαιδευομένων για όλη τη διάρκεια της Σχολής. Στην τιμή δεν περιλαμβάνεται ο απαραίτητος προσωπικός εξοπλισμός (αναρριχητικά παπούτσια, ρουχισμός κλπ.), οι μετακινήσεις και οι διανυκτερεύσεις σε τυχόν καταλύματα. Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να είναι μέλη του Συλλόγου (εγγραφή - ετήσια συνδρομή: €15).

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

16/09/15                ώρα 18:30, Συνάντηση γνωριμίας με τον εκπαιδευτή στο γραφείο του

                              Συλλόγου  

19-20/09/15            Αναρριχητικά Πεδία Φυλής: ”ΕΠΟΣ Φυλής” και “Αχαρνείς”

23/09/15                Απογευματινή προπόνηση

26-27/09/15            Βαρυμπόμπη ( Πέτρα Λιάγκος, Καρακοφωλιά), πρακτική

30/09/15                Απογευματινή προπόνηση

03-04/10/15            Αργολίδα: “Δίδυμα”, “Καταφύκι” (Πολλαπλές σχοινιές)

07/10/15                Θεωρία στην κλειστή πίστα του συλλόγου

10-11/10/15            Λεωνίδιο πρακτική, εξετάσεις, λήξη σχολής

                       

Τουλάχιστον τρία μαθήματα τις Τετάρτες στον Σύλλογο και στα βράχια, κατόπιν συνεννόησης με τους συμμετέχοντες.

Το πρόγραμμα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και δύναται να τροποποιηθεί από τον υπεύθυνο της σχολής, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την εύρυθμη λειτουργία της σχολής.

Β. ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Βασική στάση σώματος στην αναρρίχηση, τεχνικές αναρρίχησης, εξοπλισμός (σχοινιά, ζώνες κ.λπ.), κόμποι, ασφάλιση σχοινοσυντρόφου (επικεφαλής – δεύτερος - toprope) με αυτομπλοκαριζόμενες συσκευές και μη, αναρρίχηση (επικεφαλής - δεύτερος - top-rope), πτώσεις (επίδειξη - εκμάθηση σε αρνητικό βράχο), χειρισμοί σχοινιού (μονό σχοινί), επικοινωνία σχοινοσυντροφιάς, ραπέλ, χειρισμοί σχοινιών (διπλά σχοινιά-πολλαπλές σχοινιές), τεχνητή αναρρίχηση (βασικές αρχές), διάσωση σχοινοσυντρόφου (βασικές αρχές-μια σχοινιά), προετοιμασία διαδρομής και εκτέλεση, ρελέ (είδη – συνδεσμολογία - βασικά σε μόνιμες ασφάλειες).

Γ. ΘΕΩΡΙΑ

Εξοπλισμός, αντοχή εξοπλισμού, συντελεστής πτώσης-impactforce, είδη και τρόποι ασφάλισης, κίνδυνοι στην αναρρίχηση, ιστορία, δεοντολογία - αναρριχητική ηθική

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία Συνάντησης Γνωριμίας μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (φωτοτυπία ταυτότητας, πρόσφατη ιατρική βεβαίωση, δύο φωτογραφίες ταυτότητας, αίτηση εγγραφής στη Σχολή, αίτηση εγγραφής μέλους στο Σύλλογο και 15 ευρώ για την εγγραφή - ετήσια συνδρομή στο Σύλλογο) και το ποσό που απαιτείται για τα έξοδα εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες: Φέτσης Αλκιβιάδης, τηλ.  6940007276.

Κίνητρα συμμετοχής στους αποφοίτους Σχολών του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής

Το Δ.Σ. αποφάσισε ότι οι απόφοιτοι Σχολών Χειμερινού Βουνού και Αναρρίχησης του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης 10% στο κόστος κάθε διοργάνωσης του Συλλόγου μας (εκτός των μονοήμερων αναβάσεων και εξωτερικού). Σκοπός μας, η παροχή κινήτρων σε επίδοξους νέους ορειβάτες προκειμένου να προσεγγίσουν το βουνό με ασφάλεια και κέφι μέσα από τη συντροφιά του Συλλόγου.