skiFB IMG 1642772027112

Το ορειβατικό σκι είναι ένα σπορ που απευθύνεται σε ορειβάτες αλλά και σε χιονοδρόμους. Στους χιονοδρόμους, η γνώση τεχνικών ορειβατικού σκι θα δώσει τη ασφαλή δυνατότητα και τις τεχνικές για να κινηθούν και εκτός πιστών ενός οργανωμένου χιονοδρομικού κέντρου, ενώ στους ορειβάτες θα δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν και να προσεγγίσουν με ασφάλεια και ταχύτητα ορεινούς όγκους.  

Σκοπός της σχολής ορειβατικού σκι αρχαρίων είναι να  αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τις απαραίτητες γνώσεις για την απαιτούμενη αυτονομία και τις τεχνικές ώστε μελλοντικά να εξελίξουν το άθλημα σε χιονισμένα πεδία. Έμφαση θα δοθεί στη τεχνική στο σκι σε μικρές αλλά και μεγάλες κλίσεις, σε λούκια, στον πάγο και στα απάτητα χιόνια διαφόρων ποιοτήτων που συχνά συναντάμε στα ελληνικά βουνά.

Προϋποθέσεις: Οι υποψήφιοι εκπαιδευόμενοι, πρέπει να είναι ικανοί να κατέβουν άνετα μία κόκκινη πίστα με ελεγχόμενες στροφές σε χιονοδρομικό κέντρο με πέδιλα κατάβασης (ή με ορειβατικά σκι)

Η σχολή πραγματοποιείται σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ε.Ο.Ο.Α και απευθύνονται σε άτομα: α) γνώστες σκι κατάβασης, β) που έχουν πολύ καλή φυσική κατάσταση και γ) είναι μέλη του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής ή άλλου συλλόγου μέλους της Ε.Ο.Ο.Α. Η σχολή  παρέχει πτυχίο επιτυχούς παρακολούθησης από την ΕΟΟΑ.

Παρεχόμενος εξοπλισμός: Ο Σύλλογος παρέχει για όσο διάστημα διαρκεί η σχολή σε κάθε εκπαιδευόμενο, κράνος, κραμπόν, πιολέ, μπωντριέ, καραμπίνερς, ιμάντες και σχοινιά.

Ατομικός εξοπλισμός: Οι συμμετέχοντες πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα ρούχα και στοιχειώδη χιονοδρομικό εξοπλισμό (θερμο-εσώρουχα, παντελόνι και μπουφάν διαπνέοντα, γάντια, γυαλιά ηλίου και γυαλιά μάσκα). Ορειβατικά σκι, μπότες και φώκιες. Φτιάρι χιονιού, ορειβατικό σακίδιο, κάρτα λιφτ για τις ημέρες που θα χρησιμοποιηθούν χιονοδρομικοί αναβατήρες (συνήθως, οι συμμετέχοντες σε σχολές ορειβατικού σκι χρειάζονται βελτίωση της τεχνικής τους  για το σκι εκτός πίστας αλλά και στην πίστα, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση αναβατήρων). Συσκευή ανεύρεσης θαμμένου σε χιονοστιβάδα (ARVA) και τηλεσκοπικά ραβδιά (για όσους δεν έχουν, υπάρχουν εταιρίες που νοικιάζουν ARVA και ραβδιά)

Μετακινήσεις: Εάν η σχολή είναι ολιγομελής οι μετακινήσεις θα γίνονται με τα Ι.Χ. των εκπαιδευομένων. Σε περίπτωση πολυάριθμης ομάδας ο Σύλλογος θα μισθώνει βαν για την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής. Τα έξοδα βαρύνουν τους εκπαιδευόμενους

Διαμονή: Οι διανυκτερεύσεις κατά τη διάρκεια της σχολής γίνονται σε καταφύγια και οι εκπαιδευόμενοι επιβαρύνονται τις σχετικές δαπάνες. Για τις εξορμήσεις σε Παρνασσό και Γκιώνα προτείνεται προαιρετικά κατάλληλος πολύκλινος χώρος με πρωινό σε χαμηλή τιμή στο MILIAS CAMPS VILLAGE

skiFB IMG 1642771958369

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΗΣ

Τα βουνά στα οποία θα πραγματοποιηθεί η σχολή είναι ο Παρνασσός, τα Βαρδούσια & η Γκιώνα, χωρίς να αποκλείονται αλλαγές στον αρχικό προγραμματισμό, για λόγους χιονοκάλυψης, καιρικών συνθηκών κλπ

Εξετάσεις εισαγωγής:            27/2 (Κυριακή) Παρνασσός

Οι υποψήφιοι θα κάνουν σκι με τον Τζώρτζη Μηλιά χρησιμοποιώντας τους αναβατήρες της Φτερόλακας (Νο 14, Νο 6  και Σαχάρα) προκειμένου να διαπιστωθεί η ικανότητά τους αυτή και στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία να λύσουν απορίες που ενδεχομένως έχουν σε σχέση με γενικά θέματα που αφορούν το ορειβατικό σκι. Την ημέρα αυτή, θα δοθούν και εξατομικευμένες οδηγίες για συγκεκριμένη προπόνηση του καθενός, στο χρονικό διάστημα που ακολουθεί, μέχρι την επόμενη εκδήλωση της σχολής.

1η εκδήλωση: 04-06/3 (Παρασκευή- Σάββατο, Κυριακή)  Παρνασσός.

Μαθήματα τεχνικής σε πίστα και εκτός πίστας με χρήση αναβατήρων. Άσκηση ανεύρεσης συντρόφου θαμμένου σε χιονοστιβάδα.

2η εκδήλωση: 18-20/3  (Παρασκευή-Σάββατο Κυριακή) Παρνασσός, Γκιώνα

Στον Παρνασσό, ανάβαση  με τις φώκιες και  κατάβαση από απότομα λούκια. Τεχνική σε πάγο, κατασκευή ρελέ και ραπέλ με σκι στα πόδια. Μαθήματα προσανατολισμού. Στοιχειώδη μαθήματα ορειβασίας (χρήση κραμπόν και πιολέ).

Στη Γκιώνα, ανάβαση στην κορφή Πλατυβούνα με χρήση όλων των τεχνικών, ορειβατικών και χιονοδρομικών, που έχουν ήδη διδαχθεί. Κατάβαση σε ότι χιόνια συναντήσουμε, πάγο, μαλακό χιόνι με κρούστα, βαριά πούδρα ή εύκολο ανοιξιάτικο χιόνι (σούπα). Συνήθως σε τέτοιες εξορμήσεις συναντάμε περισσότερους από έναν τύπους χιονιού, οπότε και γίνονται τα αντίστοιχα μαθήματα τεχνικής.

3η εκδήλωση: 2-3/4  Βαρδούσια (Σάββατο, Κυριακή)

Ανάβαση στην κορφή Κόρακας με χρήση φώκιας αλλά και κλασσικών ορειβατικών τεχνικών (κραμπόν, πιολέ) με διανυκτέρευση στο καταφύγιο. Κατάβαση από Κοπρισιές εφόσον αυτό κριθεί ασφαλές.

4η εκδήλωση: 9-10/4 (Σάββατο, Κυριακή) Παρνασσός (Τσάρκος, Βελίτσα, Λιάκουρα) και εξετάσεις.

Ανάβαση το Σάββατο με φώκιες στην ψηλή κορφή της Λιάκουρας (2455μ.) από Κελάρια ή Φτερόλακα  και επιστροφή. Εξετάσεις σε τεχνικές σκι σε απάτητα χιόνια, εξετάσεις σε ανεύρεση θαμμένου σε χιονοστιβάδα. Το απόγευμα γραπτές εξετάσεις. 

Την Κυριακή, ανάβαση με φώκιες στην κορφή Τσάρκος (2415μ.) από Κελάρια και κατάβαση του υψηλότερου τμήματος της χαράδρας της Βελίτσας. Επιστροφή είτε στα Κελάρια με φώκιες από το διάσελο μεταξύ Τσάρκου και Λιάκουρας, είτε κατάβαση μέχρι την Αγία Μαρίνα. Κλείσιμο σχολής.

Συνοπτική αναφορά στις ημέρες εκπαίδευσης:

Εξετάσεις εισαγωγής στην πίστα Νο 6 του Παρνασσού:                   1  ημέρα

Σύνολο ημερών εκπαίδευσης στο βουνό:                                          10 ημέρες

Συναντήσεις για ενημέρωση και θεωρητικά μαθήματα:                  14 ώρες

Στελέχωση σχολής: Εκπαιδευτής και υπεύθυνος σχολής: Τζώρτζης Μηλιάς (Οδηγός βουνού της ΕΟΟΑ, μέλος του ΣΕΟΒ (τηλ.: 6944636179). Συνεργάζεται με εκπαιδευτές και βοηθούς εκπαιδευτές ορειβατικού σκι της Ε.Ο.Ο.Α.

Χρήσιμες πληροφορίες και δικαιολογητικά εγγραφής: Η σχολή  στελεχώνεται από ικανό αριθμό ομοσπονδιακών εκπαιδευτών και βοηθών εκπαιδευτών σε αναλογία με εκπαιδευόμενους 1:5. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 11 ημέρες εκπαίδευσης σε κύρια ορεινά συγκροτήματα της Στερεάς Ελλάδας. Τα δικαιολογητικά εγγραφής είναι: Αίτηση (παρέχεται από το Σύλλογο), Ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο, φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας, 2 φωτογραφίες, αίτηση εγγραφής στο σύλλογο (εφόσον ο εκπαιδευόμενος δεν είναι ήδη μέλος άλλου συλλόγου της ΕΟΟΑ). 

Κόστος συμμετοχής: Το κόστος εκπαίδευσης είναι 400€.

Στο κόστος περιλαμβάνονται τα ασφάλιστρα ζωής έναντι ατυχήματος και το τέλος εκπαίδευσης στην ΕΟΟΑ 5€. Προκαταβάλλεται το ποσό των 170€ με την κατάθεση των δικαιολογητικών. Το υπόλοιπο ποσό εξοφλείται μέχρι το δεύτερο μάθημα. Τα χρήματα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής στη EUROBAΝK με ΙΒΑΝ  GR2402604490000140200232769. Μετά την εξόφληση εκδίδεται απόδειξη

Κίνητρα: Ο Σύλλογος με προσήλωση στους αθλητικούς προσανατολισμούς του, θα ανακοινώσει πολύ σύντομα κίνητρα για όσους αποφοίτους της Σχολής ορειβατικού σκι αποφασίσουν να στραφούν στον αθλητισμό και να αποκτήσουν δελτίο αθλητή ορειβατικού σκι.