sxoli oreivasias arxarion xeimonas 2021Στη Σχολή Ορειβασίας Αρχαρίων μπορεί να συμμετέχει όποια/ος έχει κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν απαιτείται προηγούμενη σχετική εμπειρία παρά μόνο λίγη διάθεση για περιπέτεια και αγάπη για τη φύση.

Το πρόγραμμα της σχολής περιλαμβάνει σειρά εξορμήσεων σε κοντινά βουνά και απογευματινών συναντήσεων στα γραφεία του συλλόγου.

Η εκπαιδευτική ύλη  καλύπτει όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται κάποια/ος να γνωρίζει προκειμένου να περπατάει στα βουνά μας με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.    Αναβάσεις σε κορυφές, πρακτική εξάσκηση σε τεχνικές και θεωρητικά σεμινάρια με την επιμέλεια και προσεκτική καθοδήγηση έμπειρων ομοσπονδιακών εκπαιδευτών, προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική εμπειρία. Επικεφαλής της  σχολής είναι ο εκπαιδευτής ορειβασίας και οδηγός βουνού ΕΟΟΑ  κ.  Βουτυρόπουλος Γεώργιος.

Η σχολή ορειβασίας αρχαρίων του ΕΠΟΣ Φυλής ακολουθεί  τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ). Η ΕΟΟΑ παρακολουθεί, εγκρίνει και επιβεβαιώνει το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρει ο ΕΠΟΣ Φυλής μέσω των σχολών που διοργανώνει. Ο εκπαιδευτικός κανονισμός  περιγράφει με σαφήνεια το επίπεδο των παρεχόμενων γνώσεων. Πιο συγκεκριμένα για τη σχολή ορειβασίας αρχαρίων προβλέπονται:    

Στόχος: Βασικός στόχος της Σχολής είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες όλες τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες ώστε να μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και με ασφάλεια στο ορεινό περιβάλλον και σε όλα τα πεδία όπου δεν απαιτούνται αναρριχητικές τεχνικές.

Περιεχόμενο και μέθοδοι εκπαίδευσης: Θεωρία 1. Προετοιμασία για Ορειβασία (προπόνηση). 2. Διατροφή στο βουνό (Χειμώνα, καλοκαίρι, αντίσκηνο, bivouac). 3. Εξοπλισμός (Επιλογή, χρήση, συντήρηση, ένδυση-ρουχισμός). 4. Μονοπάτια (Σήμανση, Αναγνώριση, Χάραξη). 5. Προσανατολισμός (Χάρτης, πυξίδα, GPS). 6. Προετοιμασία και εκτέλεσή πεζοπορικής διαδρομής (Μέθοδος 3Χ3). 7. Κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους (Με έμφαση στα Ελληνικά Βουνά). 8. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες (Με έμφαση στα Ελληνικά Βουνά). 9. Αρχές μετεωρολογίας (Με έμφαση στον Ελλαδικό Χώρο, Κυκλώνες, είδη νεφών). 10. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Τραυματισμός, Απώλεια στίγματος, Κακοκαιρία, Χιονοθύελλα, Αδυναμία εντοπισμού Καταφυγίου). 11. Πρώτες βοήθειες στο βουνό (Βασικές αρχές). 12. Μεταφορά τραυματία (Βασικές αρχές). 13. Καταλύματα (Καταφύγια, αντίσκηνα, φυσικά καταλύματα, κανονισμοί καταφυγίων, τρόποι συμπεριφοράς εντός του καταφυγίου). 14. Ιστορία ορειβασίας (Ελληνική και Παγκόσμια). 15. Ορεινό περιβάλλον (Γεωλογία, χλωρίδα, πανίδα, προστασία, με έμφαση στον Ελλαδικό χώρο). 16. Ορειβατική δεοντολογία και ηθική (Η εξέλιξή της στο χρόνο). Πρακτική 1. Βασική Στάση Σώματος στην Ορειβασία (Πεζοπορία). 2. Κίνηση σε ξερό πεδίο, τεχνικές (Βηματισμός, ρυθμός, αναπνοή). 3. Κίνηση στο χιόνι, τεχνικές (Βηματισμός, ρυθμός, αναπνοή, στάσεις, άνοιγμα βήματος στο χιόνι, χρήση μπατόν). 4. Χρήση πιολέ, κραμπόν. 5. Έλεγχος πτώσεων στο χιόνι. 6. Προετοιμασία και εκτέλεσή πεζοπορικής διαδρομής (Χάραξη πορείας και εκτέλεσή της). 7. Προσανατολισμός (Άσκηση σε φυσικό περιβάλλον, νύχτα). 8. Κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους  9. Ποιότητες χιονιού, χιονοστιβάδες (Προφίλ χιονοκάλυψης  και τεστ χιονιού). 10. Αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων (Απώλεια στίγματος, Τραυματισμός, bivouac, σκηνοθετημένα σενάρια επείγουσας κατάστασης). 11. Κατασκευή καταλύματος ανάγκης (Χιονότρυπα, όχι διανυκτέρευση). 13 12. Πρώτες βοήθειες στο βουνό (Βασικές αρχές, κατά προτίμηση σε συνεργασία με κατάλληλα καταρτισμένο άτομο). 13. Μεταφορά τραυματία (κατασκευή φορείου με το διαθέσιμο εξοπλισμό). 14. Οργάνωση χειμερινής κατασκήνωσης (Για απλή ή πολυήμερη διαμονή). 15. Κίνηση ομάδας με ασφάλεια (χρήση σχοινιού για παράλληλη κίνηση και φιξάρισμά του). 16. Τεχνικές ανεύρεσης θύματος σε χιονοστιβάδα.

Διάρκεια: Τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες, από τις οποίες τουλάχιστον οι εννέα (9), ολοήμερες εκπαιδεύσεις σε Αλπικό Πεδίο (πρακτική) και η μία (1) σε αίθουσα (Θεωρία).

Τόπος διεξαγωγής: Αλπικό πεδίο βουνών και με χειμερινές συνθήκες.

Λοιπές Πληροφορίες. Η σχολή  στελεχώνεται από ικανό αριθμό ομοσπονδιακών εκπαιδευτών και βοηθών εκπαιδευτών ορειβασίας σε αναλογία με μαθητές 1:7. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 ημέρες εκπαίδευσης σε κύρια ορεινά συγκροτήματα της Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας με διανυκτερεύσεις σε ορεινά καταφύγια.  Η εκπαίδευση γίνεται με διαλέξεις και πρακτικές ασκήσεις στα διάφορα αντικείμενα, περιλαμβάνει όμως και αναβάσεις σε κύριες κορυφές των βουνών και διαδικασία αξιολόγησης στο τέλος.  Οι μετακινήσεις κατά τις εξορμήσεις στα βουνά γίνονται με ιδία μέσα ή λεωφορείο εφόσον συμπληρωθεί ικανός αριθμός συμμετοχών. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων δύναται να τροποποιηθεί σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών. Παρέχεται από το σύλλογο υλικοτεχνικός εξοπλισμός (κράνη, crampons, piolet, κ.λ.π.) καθώς και  ασφάλεια ζωής των εκπαιδευομένων για όλη τη διάρκεια της Σχολής. Η σχολή  παρέχει πτυχίο επιτυχούς παρακολούθησης από την ΕΟΟΑ και θα πραγματοποιηθεί με 5 εκπαιδευόμενους  ως ελάχιστο αριθμό ατόμων.  

 Κόστος συμμετοχής: Το κόστος εκπαίδευσης είναι 330€. Προκαταβάλλεται το ποσό των 165€ μέχρι τη συνάντηση γνωριμίας με τον εκπαιδευτή και πριν το δεύτερο μάθημα εξοφλείται το υπόλοιπο. Τα χρήματα καταβάλλονται στον τραπεζικό λογαριασμό του Συλλόγου (EUROBAΝK ΑΡ. ΛΟΓ. : 0026.0449.14.0200232769 ΙΒΑΝ : GR2402604490000140200232769. Η μεταφορά χρημάτων μέσω ιντερνέτ από άλλες τράπεζες στην EUROBANK έχει επιβάρυνση 3€. Στην αιτιολογία κατάθεσης θα πρέπει να αναφέρεται το όνομά του εκπαιδευόμενου. Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται ο απαραίτητος προσωπικός εξοπλισμός (μπότες, ρουχισμός κ.ά.),οι μετακινήσεις και οι διανυκτερεύσεις στα καταφύγια. Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να είναι μέλη του Συλλόγου (εγγραφή – ετήσια συνδρομή: 15€).

 Οι δηλώσεις συμμετοχής και προκαταβολή  θα πρέπει να έχουν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά: πρόσφατη ιατρική βεβαίωση, μια φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας και δελτίου μέλους ορειβατικού συλλόγου ΕΟΟΑ, δύο φωτογραφίες ταυτότητας. Στην τιμή δεν περιλαμβάνονται ο απαραίτητος προσωπικός εξοπλισμός (μπότες, ρουχισμός κ.ά.),οι μετακινήσεις και οι διανυκτερεύσεις στα καταφύγια. Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευόμενοι οφείλουν να είναι μέλη του Συλλόγου (εγγραφή – ετήσια συνδρομή: 15€).

Για περισσότερες πληροφορίες και συγκέντρωση δικαιολογητικών,  επικοινωνήστε με τη Γραμματεία του Συλλόγου καθημερινές 17:30 – 20:30 στο τηλέφωνο 210-2411148

 Αναλυτικό Πρόγραμμα

18/1/2022 (19:00): Συνάντηση γνωριμίας στα γραφεία του συλλόγου. Παρουσίαση του προγράμματος και των δραστηριοτήτων της σχολής.

 22-23/1/2022:          Πάρνηθα Διάλεξη  για τον ορειβατικό εξοπλισμό και τον προσανατολισμό στο βουνό. Δανεισμός υλικών. Πεζοπορίες και εξάσκηση στις τεχνικές κίνησης σε ξερό έδαφος, χρήση μπατόν

 27/1/2022 (19:00):  Διάλεξη στα γραφεία του συλλόγου για το ορεινό περιβάλλον και την ορειβατική ηθική και

                              δεοντολογία.

 29-30/1/2022:          Παρνασσός. Μετάβαση και διανυκτέρευση στο καταφύγιο. Εξάσκηση στη βάδιση

σε χιόνι, χρήση πιολέ, άνοιγμα βημάτων. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής (χάραξη και τήρηση πορείας).

 10/2/(19:00):           Διάλεξη για τους κινδύνους στο βουνό και την αντιμετώπιση τους.

 12-13/2/2022:          Μαίναλο. Μετάβαση και διανυκτέρευση στο καταφύγιο, ανάβαση στις κορυφές. Τεχνικές κίνησης στο χειμερινό πεδίο, χρήση ειδικού εξοπλισμού, ανάσχεση πτώσεων. Εκτίμηση κινδύνου χιονοστιβάδας.

 24/2/2022 (19:00):  Διάλεξη στα γραφεία του συλλόγου για τις Α’ βοήθειες και την αντιμετώπιση επειγουσών

                              καταστάσεων.

 26-27/2/2022           Βαρδούσια. Διανυκτέρευση στο καταφύγιο Εξάσκηση στην κίνηση με τεχνικές και εξοπλισμό για ασφάλεια, Τεχνικές ασφάλισης κίνησης, χρήση σχοινιού και πρόχειρης αγκύρωσης.

 10/3/2022 (19:00):  Διάλεξη στα γραφεία του συλλόγου για την ορειβατική ιστορία.

 12-13/3/2022:          Όλυμπος. Μετάβαση και διανυκτέρευση στο καταφύγιο Βρυσοπούλες.

Ανάβαση στη κορυφή. χειμερινή διαβίωση, πρόχειρα καταλύματα, διανυκτέρευση  ανάγκης. 

 17/3/2022 (19:00): Συνάντηση στα γραφεία του συλλόγου. Επιστροφή υλικών και αξιολόγηση συμμετεχόντων.