ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το Δ.Σ του Ε.Π.Ο.Σ.ΦΥΛΗΣ, για το σοβαρό περιβαλλοντικά αλλά και ορειβατικά ζήτημα της εγκατάστασης των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στα ελληνικά βουνά, συμπλέει και συμφωνεί με τις θέσεις και τις προτάσεις του Σωματείου Ελλήνων Οδηγών Βουνού, αναδημοσιεύοντας αποσπασματικά τα κυριότερα σημεία της ανακοίνωσης του ΣΕΟΒ:
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε στην Ελλάδα τη διεύρυνση της εκμετάλλευσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η παραγωγή ενέργειας με ΑΠΕ στη χώρα μας, συναντάται κυρίως με τη χρήση φωτοβολταϊκών μονάδων και αιολικών εγκαταστάσεων – ανεμογεννητριών.
Είμαστε υπέρ της εκμετάλλευσης των ΑΠΕ, εφ’όσον αυτές παράγουν όσο το δυνατό πιο καθαρή ενέργεια και συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ποιότητα ζωής. Δε θα μπορούσε να είναι κι αλλιώς τη στιγμή που το βλέμμα όλων μας είναι στραμμένο στο περιβάλλον και την προστασία και διατήρηση του.
Το πράσινο ζήτημα είναι ψηλά στην ατζέντα κάθε χώρας, και πολύ σωστά, ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσει η Πολιτεία το πραγματικό κόστος της αιολικής ενέργειας. Εάν κοιτάξουμε τη διαδικασία της οικοδόμησης ενός τέτοιου χώρου, δρόμους πρόσβασης, κτίρια, πυλώνες, κόψιμο δέντρων, το τεράστιο ποσό του σκυροδέματος που απαιτείται για να προσδεθούν οι ανεμογεννήτριες στο έδαφος, τότε όλη η ιδέα αποδεικνύεται λιγότερο πράσινη.
Ένας από τους αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού είναι και ο ήπιος τουρισμός ενεργούς αναψυχής, ή εναλλακτικός, ή υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως ονομάζεται κατά περίσταση και αποτελεί το πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας
Περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους, περιοχές Νatura, ακόμα και εθνικά πάρκα, είναι στα σχέδια για αιολικές εγκαταστάσεις. Το πιο ακραίο παράδειγμα, αυτό των Αγράφων, όπου σχεδιάζεται εγκατάσταση περίπου 600 ανεμογεννητριών σε ένα φυσικό παράδεισο το χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτο. Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να τοποθετηθούν σε απόκρημνες κορυφές πάνω από 2000 μέτρα υψόμετρο. Πουθενά αλλού στον κόσμο -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων όπου το μέσο υψόμετρο είναι έτσι και αλλιώς ψηλό- δεν εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες σε τόσο ψηλά βουνά.
Για τους παραπάνω λόγους ο Ε.Π.Ο.Σ.Φυλής συμφωνεί με τις παρακάτω διεκδικήσεις του ΣΕΟΒ:
- 1. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε εθνικά πάρκα
2. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε περιοχές Natura
3. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε δασικές περιοχές και κορυφές άνω των 1000 μ.
4. Να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες σε σημεία τα οποία αποτελούν πεδία δραστηριότητας και ανάπτυξης τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων
5. Να υπάρξουν πολιτικές και συνολικός σχεδιασμός για την άμεση προστασία του περιβάλλοντος και την ανάκαμψη του.