27 Απριλίου 2025

Χιονοσανίδα – Snowboard

Χιονοσανίδα – Snowboard

Πολλοί ίσως φαντάζονται ότι το snowboard είναι εξέλιξη του σκι, ίσως γιατί πρόκειται για άθλημα του χιονιού. Δεν είναι, όμως, ακριβώς έτσι τα πράγματα. Το snowboard έχει άμεση σχέση με το skateboard και το surf. Ξεκίνησε πριν 40 χρόνια στην Αμερική όταν ο Tom Sims, skateboarder από την Καλιφόρνια, σκέφτηκε να δοκιμάσει τη σανίδα του skate για να απολαύσει το χιόνι βάζοντας επάνω της δύο λουριά. Το επόμενο βήμα ήταν το σανίδι που κατασκεύασε ο Jake Burton Carpenter που είχε μπροστά του ένα σχοινί για να το κρατάει ο αναβάτης από τη μύτη. Το σανίδι αυτό ονομάσθηκε Burton. Με το πέρασμα των χρονών το σανίδι πήρε τη σημερινή του μορφή αφού προστέθηκαν και μεταλλικές λάμες για να χρησιμοποιείται και σε πατημένες πίστες. Στην Ελλάδα το snowboard έφθασε το 1978 από το Γεράσιμο Αβραμίδη που έφτιαξε χειροποίητα snowboards, ενώ το 1986 ο Πέτρος Κατσαρέας έφερε στην Ελλάδα τη σανίδα sims ειδική για snowboard.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος, είναι να επιλέξει τη σανίδα. Η σανίδα για έναν αρχάριο, μπορεί να είναι το Α και το Ω. Μια καλή σανίδα στρίβει σχεδόν μόνη της, απορροφά τις ανωμαλίες του εδάφους κι “ακολουθεί” με ευκολία τις κινήσεις του σώματος. Μια κακή σανίδα είναι σαν ένα κούτσουρο, στρίβει με δύσκολα, δεν έχει ελαστικότητα και δεν απορροφά τίποτα. Μια κακή σανίδα μπορεί να αποθαρρύνει έναν αρχάριο από τη διαδικασία εκμάθησης. Αν είσαι όλη την ώρα στο έδαφος, δεν διασκεδάζεις και πολύ! Η σανίδα που θα επιλέξετε πρέπει να είναι έως το λαιμό σας. Επιλέγει ο καθένας ανάλογα με το ύψος που έχει. Επίσης, για πρώτη φορά, επιλέξτε μια σανίδα που να είναι φαρδιά κι ελαστική! Μην πάτε ποτέ σε ακραίες επιλογές, τουλάχιστον για αρχή. Στο snowboard, ξεχωρίζουμε την πλευρά που μας βολεύει από το πόδι, π.χ. “Δεξί πόδι μπροστά” ή “Αριστερό πόδι μπροστά”. Αφού επιλέξατε τον εξοπλισμό που σας ταιριάζει, πάμε σε μια πίστα με μικρή κλίση, για αρχάριους και μαθαίνουμε το πιο σημαντικό πράγμα: Το φρένο!

Αφού έχουμε επιλέξει το πόδι το οποίο οδηγεί την κατάβαση μας, μαθαίνουνε να φρενάρουμε. Το φρένο είναι το κάθετο προς την κατηφόρα. Μέτωπο προς τα κάτω, η σανίδα είναι όρθια εμπρός και ακουμπάει με την πίσω (πλάτη) λάμα στο έδαφος. Έτσι χρησιμοποιούμε και τα δύο πόδια για να κοντράρουμε και να σταματήσουμε. Το άλλο είναι το πίσω φρένο, όπου φρενάρεις έχοντας πλάτη στην κατηφόρα, ακριβώς το ίδιο πράγμα από την άλλη πλευρά. Στην αρχή κατεβαίνουμε την κατηφόρα με το εμπρός φρένο (το πίσω αφήστε το για αργότερα). Χρησιμοποιήστε τα χέρια! Ανοίξτε τα χέρια σας, θα σας δώσει πολύ μεγαλύτερη ισορροπία. Τα πόδια πρέπει να είναι λυγισμένα, ποτέ όρθια. Γενικά όταν είναι κάποιος όρθιος είναι πολύ ευάλωτος σε σχέση με κάποιον με λυγισμένα πόδια.

Σώστης Δαχτυλίδης

Αφήστε μια απάντηση